Locale Altele
Marti, 22 Iunie 2021
Marti, 22 Iun 2021
Defilarea copiilor cu lampioane, de Ziua Sfântului Martin
Florin Răchitan  - Marti, 18 Noiembrie 2014

Sute de copii de la grădiniţele şi şcolile cu limba de predare germană, dar şi cei ai comunităţii româneşti a Bisericii Calvaria au înfruntat ploaia şi frigul în seara zilei de marţi pentru a participa la tradiţionala defilare cu lămpaşe de Ziua Sfântului Martin, o sărbătoare catolică adusă de şvabi pe meleagurile noastre.

Sfânt venerat atât în Biserica Catolică, cât şi în cea Ortodoxă încă de pe vremea Imperiului Bizantin, Martin Milostivul, originar din Panonia (actuala Ungaria) a fost un ofiţer al legiunilor romane, convertit la creştinism, care a trăit în secolul al IV-lea.

În ierarhia bisericească a ajuns până la rangul de Episcop de Tours, în Franţa, însă este cunoscut mai mult pentru o legendă care circulă despre el de pe vremea milităriei. Se pare că într-o seară friguroasă de iarnă, întâlnind un cerşetor la intrarea într-o cetate, i-a oferit acestuia mantia călduroasă de ofiţer roman, salvându-l astfel de la îngheţ.

În amintirea sfântului, în Europa Apuseană, mai cu seamă în ţările germanice, s-a răspândit tradiţia ca pe la mijlocul lunii noiembrie să se organizeze defilări cu lămpaşe ale copiilor care cântă aşa-numitul Martinslied.

Defilarea de marţi de la Satu Mare a fost organizată de tinerii de la „Gemeinsam” a Forumului Democrat German, împreună cu Liceul Teoretic German „Johann Ettinger” şi Comunitatea Germană a Bisericii Calvaria, iar la ea au participat aproape 1.000 de copii din mai multe localităţi ale judeţului.

Urmând exemplul Sfântului Martin, care i-a ajutat pe nevoiaşi, copiii au cumpărat lumânările în lanternele lor de la voluntarii Liceului “Johann Ettinger” în scop caritativ. Suma strânsă va fi folosită pentru sprijinirea programelor Organizaţiei Caritas Satu Mare în favoarea familiilor nevoiaşe.

În fruntea paradei s-a aflat, ca în fiecare an, un copil îmbrăcat într-o mantie şi călare pe un superb cal alb, urmat de fanfarele reunite din Foieni, Ciumeşti şi Urziceni. După ce au făcut ocolul parcului central, copiii au ajuns la Biserica Calvaria, unde s-au rugat în trei limbi, au ascultat istorisirile preotului despre faptele bune ale Sfântului Martin şi i-au închinat cântece scrise pentru această ocazie.

1309 vizite
Distribuie pe