Locale Altele
Miercuri, 17 August 2022
Mie, 17 Aug 2022
Sâmbra Oilor pre-electorală 2015
Florin Răchitan  - Duminica, 3 Mai 2015

Nefiind an electoral, la ediţia din acest an a Sâmbrei Oilor nu s-au înghesuit prea mari personalităţi politice, cu excepţia unor actuali sau foşti miniştri, însă nu se putea să lipsească „picanteriile” de natură politică, trecute însă cu vederea de miile de participanţi care s-au bucurat de spectacolul folcloric de pe scenă şi tradiţiile lipsite de elementele electorale.
Organizatorul principal, primarul comunei Certeze, Petru Ciocan, i-a primit pe dealul de la Huta, aşa cum cere tradiţia, cu pâine şi cu sare, dar şi cu o pălincă zdravănă, pe oaspeţii de seamă, între care s-au numărat ministrul pentru Dialog Social, Liviu Pop, vicepreşedintele Parlamentului European – fiu al Ţării Oaşului, Ioan Mircea Paşcu, prefectul Eugeniu Avram, subprefectul Altfater Tamas sau preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, care, codrean fiind, a îmbrăcat straie oşeneşti tradiţionale pentru a-şi arăta respectul faţă de gazde.
De aceeaşi primire ospitalieră au avut parte şi reprezentanţii Opoziţiei, în frunte cu fostul ministru din guvernul băsist Gheorghe Flutur sau deputata de Oaş, Andreea Paul, dar şi co-preşedinţii Organizaţiei Judeţene a Noului PNL, Petre Mureşan şi Romeo Nicoară.

Toţi aceştia, dar şi invitaţii de onoare - liderii comunităţii româneşti din Transcarpatia (Ucraina) - au urcat pe scenă, după ritualul „măsurişului laptelui”, elementul central al Sâmbrei Oilor, prezentat de ciobanii adunaţi din satele Oaşului.


“Aici tradiţiile, obiceiurile şi spiritul autentic pastoral s-au păstrat datorită oşenilor, oameni harnici, gospodari, care şi dacă muncesc departe de ţară, sunt mereu români. Muncesc afară, dar îşi construiesc casele aici. Îi cheamă glia înapoi, nu au putut fi colectivizaţi, au muncit în continuare pământul şi îl vor munci şi mai departe. Sunt oameni care simt româneşte, care oriunde s-ar afla, şi în momentul în care merg în glie, merg cu ţara în ei. Ăştia sunt oşenii!” – a declarat Adrian Ştef, care a anunţat în premieră că va cumpăra cele 100.000 de fotografii realizate de unul dintre cei mai de seamă artişti ai Ţării Oaşului, Ioniţă G. Andron, căruia i se va ridica şi un bust în centrul oraşului Negreşti-Oaş.
În timpul discursului, în spatele lui Adrian Ştef s-a desfăşurat o tentativă de guerilla-campaign în stilul cu care ne-au obişnuit deja „noii liberali”: o „oşancă” despre care s-a aflat ulterior că e o doctoriţă din Cluj, dar „deghizată” în straie oşeneşti pentru a avea acces pe scenă, a desfăşurat un banner cu inscripţia „Prima prioritate – bani la Sănătate”, fără să-şi dea seama că în acest domeniu s-au făcut, într-adevăr, cele mai mari investiţii ale Consiliului Judeţean Satu Mare în ultimii ani, începând cu mandatul lui Csehi Arpad şi continuând cu cel al lui Adrian Ştef. Tocmai de aceea majoritatea celor prezenţi au crezut că e un moment electoral pus la cale chiar de actuala conducere a Consiliului Judeţean, aşa că Opoziţiei nu i-a ieşit jmekeria ;))

În rest a fost linişte şi pace, sfinţirea mioarelor la saivan s-a făcut fără participarea politicienilor, iar oşenii şi foarte mulţi turişti străini adunaţi pe dealul de la Huta Certeze s-au bucurat de un festival autentic, cu un program asigurat de cei mai cunoscuţi interpreţi de folclor din judeţul Satu Mare şi nu numai.

2862 vizite
Distribuie pe