Locale Altele
Miercuri, 8 Decembrie 2021
Mie, 8 Dec 2021
Manifestări dedicate preotului militar Ignaţie Borza
Centrul Cultural Carei  - Luni, 7 Martie 2016

În data de 7 martie, Direcția de Cultură Carei, Despărțământul Astra Carei, Asociația Unirea 2009, în colaborare cu Protopopiatul ortodox Carei și Școala Vasile Lucaciu, au organizat un scurt moment festiv în cinstea preotului militar Ignație Borza, manifestare care a debutat în sala festivă a școlii gimnaziale Vasile Lucaciu din Carei, în prezența unor elevi și cadre didactice, unde au luat cuvântul Bogdan Georgescu, care a vorbit despre cât de important este să cinstim personalitățile care s-au născut și au trăit pe aceste meleaguri și Daniela Ciută, președinta Despărțământului Astra Carei, care a evocat personalitatea lui Ignație Borza.

Manifestarea s-a încheiat la placa comemorativă situată în Carei, pe strada Doina, pe clădirea protopopiatului Ortodox, unde cei prezenți au depus o coroană și au rostit o rugăciune în amintirea lui Ignație Borza.

Preotul militar ortodox careiean, Ignație Borza s-a născut acum 126 de ani. După studiile liceale de la Beiuș, a urmat teologia la Oradea. Din 1929 a slujit în localitatea natală, Carei.

Peste câțiva ani va face parte din comitetul vicearhidiaconal Satu Mare. A fost președinte al comitetului școlii elementare de stat din Carei, predând teologia ortodoxă la Liceul „Vasile Lucaciu”.Foarte activ pe tărâm cultural a fost membru pe viață al Astrei.

S-a stins din viață în 1946.

635 vizite
Distribuie pe