Locale Altele
Joi, 27 Ianuarie 2022
Joi, 27 Ian 2022
Piesă sătmăreană pe scena Teatrului Național din Debrețin
Trupa Harag Gyorgy  - Luni, 18 Aprilie 2016

În continuarea programului de colaborare dintre Trupa Harag György și Teatrul Național Csokonai din Debrețin, trupa sătmăreană evoluează în deplasare în perioada 18-20 aprilie cu piesa „O scrisoare pierdută” în regia lui Sorin Militaru.

Cunoscutul regizor român, Sorin Militaru, s-a angajat, la invitația Teatrului de Nord Satu Mare, să monteze bine cunoscuta comedie caragialiană, „O scrisoare pierdută”, în distribuția ambelor secții.

Spectacolul Trupei Harag György plasează acțiunea într-o societate maghiară transilvăneană, în prezent, fapt pentru care textul și conflictele regăsite sunt centrate pe generalitate și actualitate. Astfel Tipătescu devine Paliczki, Trahanache Tarhonyai, iar micul oraș de provincie din Regat este înlocuit cu un oarecare oraș de provincie locuit de maghiari.

Cele două reprezentații (română și maghiară) comunică între ele subliniind ambiția politică și cea umană și nu în ultimul rând faptul că indiferent de efortul pe care îl depunem pentru materializarea scopurilor noastre egoiste, soarta ne este decisă de forțe pe care nu le putem controla.

Oare a fost Caragiale un vizionar, sau societatea a rămas la același nivel cu cea de acum 130 de ani?

Tot în cadrul acestui program, spectatorilor din Debrețin va fi prezentat și spectacolul Pescărușul, iar Trupa Harag György va găzdui spectacolul 8 femei în evoluția Teatrului Național Csokonai.

Tags: teatrul  csokonai  harag gyorgy  
803 vizite
Distribuie pe