Locale Altele
Marti, 15 Iunie 2021
Marti, 15 Iun 2021
Dumitru Fărcaş şi Cornelia & Lupu Rednic cântă la Sâmbra Oilor, duminică la Huta Certeze
Consiliul Judeţean Satu Mare  - Marti, 3 Mai 2016

Pe dealul de Huta Certeze se va desfăşura duminică ediţia jubiliară cu numărul 60 a tradiţionalei sărbători Sâmbra Oilor, în organizarea Consiliului Judeţean Satu Mare, a Primăriei Negreşti-Oaş şi a Primăriei Certeze.

Printre cei care au primit invitaţii la eveniment se numără preşedintele României, Klaus Iohannis, şi premierul Dacian Cioloş, iar capete de afiş ale festivalului sunt maestrul Dumitru Fărcaş şi cuplul de aur al folclorului maramureşean, Cornelia şi Lupu Rednic.

Festivalul Tradiţional Folcloric Sâmbra Oilor reprezintă cea mai mare serbare câmpenească legată de ocupaţia tradiţională a păstoritului şi simbolizează venirea primăverii şi ieşirea oilor la păscut.

Cu această ocazie, sate întregi pornesc spre Dealul Huta, unde, de veacuri, în fiecare primăvară se adună oșenii pentru a sărbători Sâmbra Oilor un străvechi obicei al ciobanilor, ce marchează plecarea turmelor la munte. În această zi se poartă cele mai frumoase și mai scumpe costume populare, asemănătoare cu îmbrăcămintea dacilor de pe Columna lui Traian, iar pe umeri se iau cei mai frumoși desagi.

După numeroase activități practice (închiderea țarinelor, construirea sau repararea stânilor, înțărcatul mieilor, tunsul oilor și berbecilor) și juridice (asocierea proprietarilor de oi pentru formarea stânei, însemnarea oilor, angajarea ciobanilor, plata pășunatului, etc.), la Sâmbra Oilor se măsura și se cresta pe răbojul de lemn laptele de la oile fiecărui sâmbraș după care se calcula cantitatea de brânză cuvenită la spargerea stânei (Alesul, Rascolul).

Pentru a obține o cantitate de lapte cât mai mare la ”măsurișul” oilor, proprietarii își pășuneau și păzeau ei oile în noptea premergătoare sâmbrei. Din primul lapte al stânei se prepară un caș care se împărțea între proprietarii oilor.

Programul artistic de pe scena Sâmbrei Oilor:

11.00  Deschidere oficiala

11.15  Moment de sambra (Oasul, Sanzienele, Magura, Bixad)

11.45  Oasul si Maria Tripon din  Negresti 

12.15  Maria Petca Poptean si Magura din Tarsolt

12.45  Irina Man si Grupul din Bixad 

13.00  Dumitru Farcas

13.30  Petrica Muresan

13.45  Ansamblul Sanzaienele din Negresti si Maria Fusle

14.15  Lupu si Cornelia Rednic

14.45  Petru Zele si Cununa Oasului din Batarci  

15.00  Ansamblul Ceatara din Carei 

15.20  Ansamblul Florile Tarnii 

15.40  Ansamblul Folcloric Cununița

16.00  Ansamblul Florile Turtului

16.15  Malvina Madar Iederan si grupul din Soconzel

16.30  Grupul de tapuritoare din Racsa

16.45  Tapuritoarele din Batarci - Maria Hosu

17.00  Mihai Zele

17,15  Formatia de dansuri din Homoroade - Florica Pintea 

17.30  Nicu Pop si Ansamblul Vama Ardeleana

17.50  Ansamblul Ciobanasul din Draguseni

Tags: sambra  oilor  huta certeze  program  
1239 vizite
Distribuie pe