Locale Altele
Luni, 29 Noiembrie 2021
Luni, 29 Nov 2021
Ziua Mondială a Mediului va fi marcată la Bibliotecă
Biblioteca Județeană Satu Mare  - Duminica, 5 Iunie 2016

Biblioteca Judeţeană, instituție publică de cultură din subordinea Consiliului Județean Satu Mare, organizează  luni, 6 iunie 2016, cu începere de la ora 13.30, dezbaterea tematică „Proiectarea caselor în sistem ecologic”, cu scopul de a marca Ziua Mondială a Mediului.

Evenimentul tematic se va derula în Sala Multimedia și este organizat în colaborare cu Asociaţa Ecologistă „Satu Mare – Oraş Verde”, Colegiul Tehnic „Elisa Zamfirescu” și Liceul Teologic Ortodox „Nicolae Steinhardt”.

Evenimentul va debuta cu prelegerea bibliotecarului Daniel Iojiban, inițiatorul evenimentului, care va oferi participanților o scurtă introducere despre Ziua Mondială a Mediului, moment urmat de trecerea în revistă a proiectelor inițiate de Asociația ecologistă ”Satu Mare – Oraş Verde”, prin luarea de cuvânt a direcorului Voinea Ungureanu.

Anul 2016 a fost declarat „Anul biodiversității”, iar motto-ul ales pentru Ziua Mondială a Mediului este „Nebuni după natură!”. Prin intermediul acestor mesaje, se urmărește conștientizarea comunității internaționale asupra necesității de a proteja natura, din ce în ce mai vulnerabilă din cauza suprapopulării planetei și a mediului înconjurător. Au fost trase numeroase semnale de alarmă în ultimii ani în acest sens, numeroși specialiști de pe toate continentele și-au dat concursul în sprența găsirii unor soluții, însă, într-o eră galopantă, ca a noastră, ele se lasă cu greu identificate. Cu toate acestea, este imperios necesar, ca fiecare dintre noi să conștientizeze faptul că omul nu poate exista pe  această planetă de unul singur, că mediul este un sistem complex și cu un echilibru fragil.

Cu toții avem datoria de a proteja natura, în propriul nostru beneficiu. Fiecare dintre noi, decidenți sau oameni simpli, avem datoria de a întreprinde câte ceva pentru protejarea mediului înconjurător. De cele mai multe ori, rezolvarea problemelor mari începe cu gesturi mărunte, și având certitudinea că astăzi, în România, conduita cetățenilor în ceea ce privește protejarea mediului lasă loc de „mai bine”, nutrim speranța că exponenții generațiilor tinere vor fi cei care vor salva natura., este de părere conducerea instituției gazdă.

În acest fel, Biblioteca Judeţeană Satu Mare se înscrie în rândul instituţiilor care onorează Ziua Mondială a Mediului printr-o acţiune de informare şi conştientizare a importanţei protejării mediului înconjurător.

Manifestarea dedicată Zilei Mondiale a Mediului se înscrie în efortul nostru comun de a transmite întregii comunități locale și județene importanța de a trăi într-un mediu curat și sănătos și constituie un exemplu activ de colaborare între biblioteca publică, instituții de învățământ și societatea civilă. Este important să sădim în mintea și sufletul fiecarui membru al comunității conceptul că omul, ca specie biologică, este dependent de natură și nu poate trăi în afara ei., a declarat Daniel Iojiban, bibliotecar, inițiatorul dezbaterii.

Tags: ziua mediului  biblioteca  satu mare  
1047 vizite
Distribuie pe