Locale Altele
Duminica, 2 Octombrie 2022
Dum, 2 Oct 2022
O careiancă a obţinut titlul de capitală culturală europeană pentru Timişoara
Florin Răchitan  - Luni, 26 Septembrie 2016

Numele Simonei Neumann a devenit cunoscut la nivel naţional după ce Timişoara a obţinut dreptul de a fi Capitală Culturală Europeană în anul 2021, ea fiind directoarea asociaţiei care a realizat proiectul câştigător.

Puţină lume ştie însă că Simona Neumann (născută Cziker) este originară din Carei, acolo unde şi-a făcut studiile până la nivel liceal, după care, la fel cum se întâmplă cu mulţi tineri valoroşi din judeţul Satu Mare, a plecat în lumea largă (la propriu) pentru a-şi desăvârşi cariera profesională la cele mai mari organizaţii internaţionale responsabile de implementarea unor proiecte sociale sau culturale importante pe diferite continente.

Ea şi-a început cariera la Institutul Intercultural din Timişoara, oraşul în care a absolvit Politehnica, cu diplomă de inginer, apoi s-a angajat la Universitatea de Vest, unde a fost, pe rând, referent de Relaţii Internaţionale, coordonatoare a filialei din Timişoara a Programului Leonardo da Vinci şi a Centrului de Informare privind Oportunităţile de Studii în SUA.

Experienţa internaţională a început în cadrul celui mai proeminent program de diplomaţie publică al Departamentului de Stat din SUA, şi anume Programul Fulbright, la Consiliul pentru Schimburi Academice Internationale din Washington, în vara anului 2001.

A urmat un stagiu petrecut la o companie de consultanţă în domeniul fondurilor europene din Florenţa - Italia. În perioada 2004-2009 a lucrat la ONU în Bucureşti, în cadrul Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, unde a gestionat un proiect în domeniul reformei administraţiei publice din România.

Din capitala României a ajuns la Directoratul General pentru Extindere din cadrul Comisiei Europene, fiind detaşată la Nicosia, capitala Ciprului. Aici a gestionat un program complex de reconciliere, măsuri de încredere şi dezvoltare a societăţii civile şi unul de informare cu privire la politicile Uniunii Europene pentru comunitatea turcilor din Cipru, într-un context politic foarte sensibil. 

În 2012 a revenit în oraşul ce înseamnă pentru ea Alma Mater, după ce a fost selectată pentru rolul de coordonare a celor aproape 100 de instituţii şi ONG-uri reunite în Asociaţia „Timişoara Capitală Culturală Europeană”, iar în ultimii patru ani a pus cap la cap toate elementele ce au făcut din proiectul lor unul câştigător, în condiţii uneori vitrege şi absurde, specific româneşti (asociaţia a fost acuzată inclusiv că ar beneficia ilegal de finanţare din partea Primăriei Timişoara n.r.).

Desigur, acum toate lumea are o cu totul altă atitudine ;)) Simona Neumann este propusă acum pentru a i se acorda Diploma de Excelenţă a Judeţului Timiş, propunere ce va fi supusă votului consilierilor judeţeni în şedinţa de la sfârşitul acestei luni.

„Doamna Simona Neumann este omul care mișcă lucrurile în cadrul Asociației. Ea ii organizează pe toți cei implicați și a depus toate diligențele necesare pentru realizarea dosarului Timișoarei pentru candidatura orașului la titlul de Capitala Europeană a Culturii în anul 2021, acest binemeritat titlu fiind rezultatul efortului imens depus de dumneaei şi echipa pe care o coordonează” - se arată în expunerea de motive a proiectului de hotărâre privind acordarea diplomei de excelență, inițiat de președintele CJ Timiș, Sorin Grindeanu și Grupul PSD.

În expunerea de motive se precizează, de asemenea, că Simona Neumann este o reprezentantă a spiritului multicultural din Banat şi din Transilvania, în general, fiind vorbitoare a limbilor română, maghiară şi germană, pe care le-a învăţat în copilăria petrecută la Carei, dar şi engleză şi italiană, învăţate în ţările în care şi-a desfăşurat activitatea până acum. 

Tags: simona neumann  carei  timisoara  capitala  culturala  europeana  
3873 vizite
Distribuie pe
Beatrix tempfli Rist
Kedves Simona! Gratulalok nagyon ugyes vagy!
2016-09-30 11:07:17
Pasca Dumitru
Felicitari
2016-09-27 23:30:45
Orosz Monica Andrea
Gratulalok Simona!!! Felicitari
2016-09-26 15:57:44