Locale Altele
Sambata, 10 Decembrie 2022
Sam, 10 Dec 2022
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Trupa “Harag Gyorgy” mai face o inaugurare a clădirii reabilitate a Teatrului de Nord
Florin Răchitan  - Miercuri, 12 Octombrie 2016

După ce la sfârșitul lunii mai au refuzat să participe la inaugurarea oficială a clădirii reabilitate a Teatrului de Nord, pe motiv că evenimentul de atunci ar fi avut caracter electoral, membrii trupei maghiare “Harag Gyorgy” pregătesc acum o serie de manifestări culturale cu ocazia unei inaugurări proprii a clădirii teatrului sătmărean, la care, de data aceasta, nu participă membrii trupei românești. Satu Mare 2016.

În cadrul unei conferințe de presă pe care a susținut-o miercuri, directorul artistic al trupei “Harag Gyorgy”, Bessenyei Gedo Istvan, a anunțat programul manifestărilor dedicate celei de-a doua inaugurări oficiale a clădirii reabilitate a Teatrului de Nord, care vor începe vineri, 14 octombrie, și se vor desfășura pe parcursul a nu mai puțin de cinci zile.

Manifestările reunite sub numele generic SzatmART vor debuta vineri după-amiază cu o expoziție tematică despre arhitectura Sătmarului de la începutul secolului XX, urmată de evenimentul festiv în care vor lua cuvântul, printre alții, fostul primar al municipiului Satu Mare, Iuliu Ilyes, inițiatorul proiectului pentru reabilitarea Teatrului de Nord din fonduri europene, actualul primar Kereskenyi Gabor și președintele Consiliului Județean Satu Mare, Pataki Csaba.

De la ora 19 va avea loc premiera piesei “Bartok zongoraja” (Pianul lui Bartok) scrisă de un dramaturg de origine sătmăreană, Lang Zsolt. Directorul artistic Bessenyei Gedo Istvan a subliniat în conferința de presă de miercuri importanța alegerii acestei piese pentru re-inaugurarea Teatrului de Nord în condițiile în care și în urmă cu aproape 150 de ani prima trupă de teatru din Satu Mare a început să funcționeze tot prin punerea în scenă a unei piese scrise de un dramaturg sătmărean.

Manifestările de acum vor continua timp de cinci zile cu alte spectacole de teatru, dar și lansări de cărți, expoziții și serate literare găzduite de proaspăt renovata clădire a teatrului.

Reamintim că în 24 mai, în plină campanie electorală, a avut loc inaugurarea oficială a clădirii cu spectacolul “Svejk” al Teatrului Odeon din București, cu Pavel Bartoș în rolul principal. Atunci, Consiliul Local dominat de UDMR și PNL a refuzat să aprobe suma necesară pentru aducerea trupei Teatrului Odeon la Satu Mare, dar banii s-au adunat în câteva zile, datorită sponsorizării generoase din partea Societății Cultural Patriotice “Avram Iancu”. Manifestările de acum vor fi finanțate exclusiv din bani publici, din bugetul alocat Teatrului de Nord.

Tags: inaugurare  teatru  trupa  harag gyorgy  
1770 vizite
Distribuie pe
Mihai
Sa le fie rusine acestor asazisi artisti si politicieni. Sper sa se trezeasca satmarenii si sa nu mai voteze asemenea sovinisti maghiari de ultima speta in functii de conducere.
Fratii lor de peste frontiera sunt de cea mai joasa speta. Vezi Victoras Orban dictatorul europei.
2016-10-13 08:52:47