Sâmbătă, de la ora 17, la Muzeul de Artă din Satu Mare are loc vernisajul expoziției ”Un drum cât o sută de vieți”, o manifestare de excepție ce face parte din programul ”Reflections” - inclus în proiectul Timișoara Capitală Culturală Europeană 2021 - având ca temă principală reconstituirea memoriei individuale și cunoașterea istoriei colective prin poveștile istoriei personale.
Expoziția reprezintă un mod inedit și spectaculos de prezentare a istoriei, a modului în care viața fiecărui om poate să fie dramatic afectată de hotărârile politice și istorice. Prin intermediul documentelor și fotografiilor de familie, artista Renée Renard descoperă rădăcinile și istoria familiei sale, ce provine din urmașii coloniștilor germani și francezi stabiliți în Banat, în secolul XVIII. Istoria individuală a familiei (bunici deportați în Rusia, străbunici deportați în Bărăgan, tată condamnat la muncă forțată la Canal, mamă exmatriculată din facultate) este pusă în contextul unei istorii colective asemănătoare pentru perioada de după cel de-al doilea război mondial (aproximativ 68.000 de persoane deportate în Rusia, 40.320 de persoane deportate în Bărăgan, 100.000 persoane condamnate de-a lungul anilor la muncă forțată la Canalul Dunăre-Marea Neagră, un număr considerabil de tineri exmatriculați din instituțiile de învățământ superior).
Lucrări ale artistei Renée Renard, din proiectul “Un drum cât o sută de vieți”, au fost selectate în competiţii şi manifestări internaţionale (Rignac/ Franţa, Evora/ Portugalia, Madrid şi Insulele Canare/ Spania, Klaipedia/ Lituania, Lousã şi Candal/ Portugalia, Denton (Tx)/ SUA, Salonic şi Veria/ Grecia, Xi’an/ China, Portet-Sur-Garonne/ Franța), iar o lucrăre din seria “Rădăcini” a obținut premiul primăriei din Portet-Sur-Garonne/Franța, cu ocazia Triennale Européenne de l’Estampe Contemporaine (2016).
Până în prezent expoziția a fost prezentată la Galeria Helios din Timișoara (2013), Festivalul Păcii din Sarajevo/ Bosnia și Herțegovina (2014), Muzeul Stefan Jäger din Jimbolia (2015), Centrul de Cultură și Dialog Friedrich Teutsch din Sibiu (2015), Muzeul Județean Arad.
În expoziția de la Satu Mare artista Renée Renard realizează și o descriere metaforică a lucrărilor sale, ce reprezintă în fond povestea familiei, devenită istorie: „este povestea familiei mele franceze din Tomnatic, cu rădăcini în Lorena secolului XVIII. O istorie reconstituită din fotografiile, documentele şi scrisorile dintr-o cutie veche pe care ani de-a rândul nu am avut puterea să o deschid.
O târzie dar absolut răvăşitoare înţelegere a ceea ce înseamnă cu adevărat „plecare”, „despărţire”, „dezrădăcinare”. Deportările bunicilor în Rusia, ale străbunicilor în Bărăgan, ale tatălui la Canal. Dedublarea la care eşti în pemanenţă supus, atunci când eşti nevoit să trăieşti după cum vrea ISTORIA. Dar o la fel de profundă înţelegere a faptului că te poţi întoarce „acasă” chiar dacă acolo nu te mai aşteaptă nicio casă; că puterea credinţei şi supravieţuirea Spiritului te salvează chiar şi atunci când Istoria pare să nu-ţi mai dea nicio şansă”, spune Renée Renard.
Proiectul include mai multe workshop-uri pentru elevi, pe tema istoriei familiei, descoperirea originilor, elevii prezentându-și arborele genealogic, fotografii de familie, povestind despre familia lor și realizând colaje cu imagini din viața lor de familie, desene inspirate din aceasta sau mici povestioare.
La workshop-uri au participat încă din data de 25 ianuarie elevi de la Liceul Teoretic German "Johann Ettinger", foarte interesați de tematică, lucrările realizate de ei urmând a fi expuse în cadrul Zilelor Culturale Germane.
Organizatorii proiectului sunt Daniela Bălu și Diana Kinces, de la Muzeul Județean Satu Mare, în colaborare cu Forumul Democrat German Satu Mare și Liceul Teoretic German "Johann Ettinger", sub egida Consiliului Județean Satu Mare.
Expoziția este deschisă în perioada 28 ianuarie, ora 17 – 12 februarie 2017, la Muzeul de Artă, Piața Libertății nr. 21.