Locale Altele
Marti, 9 August 2022
Marti, 9 Aug 2022
Ziua Internațională a Romilor, sărbătorită la Satu Mare
Centrul de Creație Satu Mare  - Sambata, 8 Aprilie 2017

Grupul „Steluțe rome” din Sărăuad, Formația „Trandafirii Negri” din Satu Mare, Asociația „Danko Pista – Stelele Careiului” din Carei și Formația de dansuri din Tiream, respectiv Tășnad au evoluat sâmbătă pe scena Sălii de Conferințe a Muzeului Județean, în cadrul spectacolului dedicat „Zilei Internaționale a Romilor”.

După luările de cuvânt ale reprezentanților Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale și ai comunităților romilor din județ, a început spectacolul cu poezii, dansuri și cântece care aduceau în prezent măcar o fărâmă din tradițiile și cultura romilor.

Data de 8 aprilie a fost declarată „Ziua Internaţională a Romilor” în anul 1971, la primul Congres Internaţional al Romilor, desfăşurat la Londra. Tot atunci a fost adoptat şi imnul internaţional al romilor, „Gelem, gelem” al solistei Olivera Vuco din filmul iugoslav „Am întâlnit şi ţigani fericiţi”.

Culoarea verde a drapelului sugerează pământul şi natura, albastrul sugerează cerul, iar roata roşie de pe drapel aminteşte că romii sunt originari din India, de unde au venit după un lung exod.

Spectacolul a fost organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) în colaborare cu Asociația Partida Romilor Pro Europa – Sucursala Satu Mare, cu sprijinul Consiliului Județean.

Tags: ziua  internationala  romi  sarbatoare  
2073 vizite
Distribuie pe