Locale Altele
Miercuri, 27 Octombrie 2021
Mie, 27 Oct 2021
Şvabii şi oşenii vor ridica un Pom de Mai, de Zilele Culturale Germane
Florin Răchitan  - Marti, 9 Mai 2017

O tradiţie ce datează din vremuri păgâne, dar care încă e vie în landurile din sudul Germaniei, zona de baştină a strămoşilor şvabilor sătmăreni, va fi readusă la viaţă printr-o colaborare interetnică inedită, cu ocazia Zilelor Culturale Germane, ce se vor desfăşura la sfârşitul acestei săptămâni la Satu Mare.

Este vorba despre împodobirea şi ridicarea Pomului de Mai, un obicei care a existat şi în satele şvăbeşti din regiunea noastră, dar a cam dispărut de multă vreme. Ritualul este asemănător cu cel al Armindenului românesc şi marchează începutul primăverii, pomul fiind împodobit cu flori sau, mai nou, salbe colorate din hârtie creponată, în cinstea zeului păgân al naturii.

Detalii despre acest eveniment, dar şi despre celelalte manifestări culturale ce se vor desfăşura la sfârşitul săptămânii au fost oferite marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, de preşedintele Organizaţiei Judeţene a Forumului Democrat German, Ioan Leitner, omologul său de la organizaţia municipală, Josef Holczli, precum şi vicepreşedintele organizaţiei municipale, Adam Boer.

Acesta a dezvăluit şi că, în lipsa copacilor înalţi din pădurile regiunii de şes unde s-au stabilit şvabii în urmă cu trei secole, aceştia au făcut rost de un brad înalt de 10 metri din pădurile Oaşului, pe care îl vor curăţa de crengi şi îl vor ridica cu ajutorul oşenilor, care vor trimite o echipă la Satu Mare special pentru această ocazie.

Şvabii vor purta pe umeri bradul prin centrul Sătmarului, sâmbătă la ora 13.30, de la sediul Casei Şvabilor de pe Bulevardul Vasile Lucaciu, via Bulevardul I.C. Brătianu până în Parcul Central din Piaţa Libertăţii, unde va fi aşezat pe un suport vis-a-vis de Hotelul Dacia, acolo unde este ridicat de obicei şi Bradul de Crăciun. Evenimentul va fi sărbătorit, aşa cum se cuvine, cu muzică, dans, ştrudli, vin şi chiar şi câteva sticle de bere bavareză autentică.

Zilele Culturale Germane înseamnă, însă, mai mult decât sărbătoarea populară a Pomului de Mai, astfel că, aşa cum ne-au obişnuit în ultimii ani, organizatorii au pregătit un program bogat în spectacole artistice pentru toate vârstele, dar şi momente oficiale.

Astfel, după un spectacol de teatru pentru copii, vineri de la ora 14.00 va avea loc în sala de şedinţe a Palatului Administrativ o întâlnire jubiliară dedicată aniversării unui sfert de secol de la semnarea „Tratatului de prietenie româno-german”, iar seara de la ora 18.00 la Teatrul de Nord se va pune în scenă piesa în limba germană „Shakespeares samtliche Werke”, un spectacol al Teatrului „Radu Stanca” din Sibiu. Biletele se găsesc la casieria teatrului.

Şi ziua de sâmbătă va cuprinde momente deosebite, pe lângă ridicarea Pomului de Mai. Astfel, dimineaţa va avea loc o sărbătoare a copiilor la Casa Şvabilor, iar seara de la ora 19.00, la acelaşi sediu, se va marca printr-o expoziţie tematică un deceniu de la reînfiinţarea revistei lunare a şvabilor sătmăreni „Schwabenpost”.

Liderul judeţean al FDG, Ioan Leitner, a mai informat şi despre vizita pe care o va efectua săptămâna viitoare în judeţul Satu Mare noul ambasador al Republicii Federale Germania la Bucureşti, Cord Meier-Klodt. El se va întâlni cu reprezentanţii autorităţilor locale şi judeţene, ai Episcopiei Romano-Catolice şi ai Forumului Democrat German, va vizita comuna Petreşti şi Castelul Karolyi din Carei, dar va vernisa şi o expoziţie inedită organizată la Muzeul Judeţean în cadrul căreia mai mulţi elevi de la Liceul German „Johann Ettinger” îşi vor prezenta arborele genealogic documentat până la strămoşii din patria mamă. 

Tags: zile  culturale  germane  pom  mai  
2817 vizite
Distribuie pe