Locale Altele
Joi, 6 Mai 2021
Joi, 6 Mai 2021
Onoare istorică pentru capitala Țării Oașului: a găzduit vernisajul expoziției ”Regina soldat”
Florin Răchitan  - Marti, 5 Septembrie 2017

Negrești-Oaș a deschis seria evenimentelor dedicate Centenarului Marii Uniri găzduind primul vernisaj al expoziției itinerante ”Regina soldat”, care va parcurge în următorul an întreaga țară.

Este vorba despre o expoziție excepțională cuprinzând fotografii care surprind momente din ”viața de pe front” a Reginei Maria, cea care s-a aflat pe tot parcursul Primului Război Mondial alături de soldații români și de populația civilă suferindă, organizând spitale de campanie, cantine sociale și adăposturi pentru sărmani, ceea ce i-a adus renumele de ”Regina soldat”.

Sălile luminoase ale Galeriilor de Artă ”Dr. Mihai Pop” din Negrești-Oaș au atras o mulțime mare de iubitori de istorie și cultură, oferind un spațiu perfect pentru expunerea instantaneelor străjuite de voluntarii Organizației Crucea Roșie, care și-au adus astfel omagiul celei care a fost Înalta Patroană a organizației și, în această calitate, a deschis și o școală specială de infirmiere.

Printre cei care au vorbit despre semnificația expoziției și despre rolul Reginei Maria în istorie s-au numărat dr. Ștefan Popescu, doctor în istoria relațiilor internaționale la Universitatea Sorbona, care a apreciat că un loc unde se agață harta în cui, precum Negrești-Oaș, este mai potrivit decât Castelul Peleș pentru a găzdui debutul acestei expoziții itinerante la nivel național, deoarece reprezintă țelul pentru care a luptat Regina Maria alături de soldații Armatei Române în războiul dus pentru întregirea țării.

De asemenea, în cuvântul său, primarul-gazdă Aurelia Fedorca a vorbit despre Regina Maria ca despre un model istoric ce trebuie urmat și acum, deoarece ”… la 100 de ani de la crearea României Mari trăim vremuri tulburi și avem nevoie mai mult ca oricând de modele de urmat”.

Imaginile expuse provin de la Arhivele Naționale ale României, Muzeul Militar Național „Ferdinand I”, Biblioteca Academiei Române, Biblioteca Națională a României, Statul Major General al Armatei, Palatul Culturii din Iași și Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu”, Iași.

Evenimentul a fost organizat de Asociația România Culturală și Muzeul Țării Oașului, cu sprijinul Primăriei orașului Negrești-Oaș și al Consiliului local Negrești-Oaș. Expoziția va fi deschisă publicului până în  1 octombrie 2017, de luni până vineri, în intervalul orar 8-16, la Galeriile de Artă „Dr. Mihai Pop” ale Muzeului Țării Oașului.

Tags: expozitie  foto  regina  maria  negresti  
944 vizite
Distribuie pe