Locale Altele
Miercuri, 27 Octombrie 2021
Mie, 27 Oct 2021
Adunarea Generală ASTRA – sărbătoarea românismului ardelenesc la Carei
Prefectura Satu Mare  - Duminica, 15 Octombrie 2017

Municipiul Carei găzduiește în acest sfârșit de săptămână, lucrările celei de-a 112- a Adunării Generale a Asociațiunii Transilvane pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român, ASTRA, devenind astfel un fel de capitală culturală a românismului ardelenesc.

Manifestarea desfășurată pentru prima dată la Carei în colaborare cu Academia Română a reunit astriștii din toate colțurile țării și nu numai, precum și personalități marcante din spațiul cultural românesc, invitați de onoare fiind  secretarul de stat în Ministerul Culturii - Alexandru Pugna, conducerea Academiei Române, Preasfințitul Părinte Iustin - Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, PS Virgil Bercea - Episcopul Greco-Catolic de Oradea.

Deschiderea festivă a avut loc la Colegiul Tehnic ,,Iuliu Maniu”, în sala fostei prefecturi în care s-a constituit Despărțământul ASTRA din Carei și în care s-a semnat de către Iuliu Maniu reinstaurarea administraţiei româneşti în acest oraș.

Cu această ocazie, prefectul Darius Filip a transmis următorul mesaj: “Asociaţiunea ASTRA a avut un rol esenţial cultural şi politic în lupta pentru eliberarea naţională a românilor transilvăneni, pentru menţinerea unităţii naţionle şi pregătirea Marii Uniri din 1918. Într-o perioadă grea, când se încerca deznaţionalizarea poporului român, ASTRA a fost centrul de gravitate al năzuinţelor culturale, morale și sociale ardeleneşti. Rolul culturii în viaţa unui popor este esenţial pentru dezvoltarea unei comunități . O revenire la valorile tradiționale care ne-au caracterizat țara și poporul este extrem de importantă. O revenire prin care să facem apel la cultura României, prin care să readucem în atenția tinerilor valorile limbii,  literaturii şi culturii române, precum şi a spiritului de solidaritate a românilor, dar şi a respectului faţă de celelalte naţiuni”.

După festivitatea de deschidere a urmat ceremonia de dezvelire a bustului lui Mihai Eminescu, serviciul religios, depuneri de coroane, alocuţiuni şi momente artistice.

“De astăzi Eminescu este prezent și în acest colț de țară. Nu vom mai fi doar ultima brazdă de pământ eliberat în 1944, ci îl vom avea și pe voievodul limbii române. Mihai Eminescu a fost considerat un vizionar al națiunii, visând la înfăptuirea unirii depline a tuturor țărilor românești și nu a trecut prea mult până la înfăptuirea Marii Uniri de la 1918. Nu întâmplător am ales acest loc ca amplasament, ne aflăm pe strada  1 Decembrie 1918” - a declarat Daniela Ciută, președintele Despărțământului Astrei Careiene.

Tags: adunare  astra  carei  
963 vizite
Distribuie pe
Stefan Mihut
Daca starea de sanatate mi-ar fi ingaduit,ma aflam si eu printre participantii la acest eveniment plin de maretie, in delegatia astristilor din Despartamantul
"Dr.Teodor Mihali"Dej.Ma bucura faptul ca la acest eveniment,iau parte mari personalitati ale stiintei
si culturii,precum si reprezentanti ai bisericii.
2017-10-15 19:54:12