Locale Altele
Vineri, 19 Aprilie 2024
Vin, 19 Apr 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Întâlnirea internațională a starostelor, la Ser
Centrul de Creație Satu Mare  - Duminica, 4 Februarie 2018

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, cu sprjinul Consiliului Județean, a organizat duminică cea de-a IV a ediție a Întâlnirii Internaționale de Staroste, în localitatea Ser.

Starostele (se folosește și forma „taroste”) este personajul foarte important în desfășurarea nunții. Persoana starostelui este aleasă de tineri în înțelegere, acesta face parte dintre neamurile unuia sau din cercul de prieteni și cunoscuți ai tinerilor sau părinților lor. În trecut era unul dintre „chemătorii” pentru nuntă. În Oaș poate fi și femeie, în celelalte zone ale județului numai bărbați.

Starostele recită ciclul orațiilor care subliniază despărțirea tinerilor de părinți – iertăciunile („bulciugul” - termen care se mai folosește în zona noastră), urări și închinări de felicitare a nașilor.

Se mai fac urări la înmânarea darurilor, la dansul miresei și la aducerea bucatelor la masă și ospăț. Ultima obligație a starostelui este strângerea darurilor pentru tineri. 

Întâlnirea internațională de staroste are rolul de a populariza și a conserva orațiile tradiționale și specifice zonelor de folclor definite de județul Satu Mare, precum și muzica populară tradițională specifică zonei. De asemenea, muzicanții se întrec în măiestrie și conservarea folclorului muzical autentic și tradițional.

La întâlnirea de la Ser au participat staroste din România, Ungaria, Slovacia și Ucraina.

Tags: intalnire  staroste  ser  
3732 vizite
Distribuie pe