Locale Altele
Joi, 28 Septembrie 2023
Joi, 28 Sept 2023
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Consilierul județean Adrian Cozma propune: Bibliotecă Județeană nouă la Satu Mare!
Florin Răchitan  - Luni, 19 Februarie 2018

Consilierul județean Adrian Cozma, cel care a demascat achiziția dubioasă de mașini Skoda full-option ”deghizate” în autoutilitare, vine acum cu o propunere constructivă în care ar dori să se implice atât Consiliul Județean, cât și Primăria Satu Mare.

Este vorba despre necesitatea construirii unui sediu nou pentru Biblioteca Județeană, proiect pe care s-a tot bătut apa în piuă în ultimii 25 de ani, dar, practic, nimeni nu a prea avut interesul să facă ceva efectiv în acest sens, deoarece, așa cum subliniază Adrian Cozma, administrația județului plătește acum chirie de 11.000 euro/lună pentru clădirea pe care o ocupă acum biblioteca în centrul municipiului Satu Mare și care a fost retrocedată vechilor proprietari.

Publicăm integral propunerea consilierului Adrian Cozma:

Bibliotecă Județeană nouă în Satu Mare!

Cartea, în format clasic, a fost și rămâne, în continuare, principala sursă de informare credibilă. Într-o epocă din ce în ce mai direcționată pe informație, biblioteca se constituie, firesc, drept principalul loc spre care comunitatea își îndreaptă atenția în satisfacerea acestei nevoi.

Ca orice instituție care se adaptează noilor provocări contemporane, biblioteca și-a depășit statutul clasic fiind în măsură – și având obligația – să furnizeze toate categoriile de informație, inclusiv cele pe suport electronic, transformându-se într-un real Centru de Informare Comunitară.

Totodată, aceasta este parte a dinamicii culturale mai largi a comunității, la care trebuie să ia parte constructiv, ca un actor activ, generator de cultură, nu numai depozitară a ei. Biblioteca poate să-și servească la parametri standard comunitatea, numai dacă are baza materială specifică asigurată.

Construcția unei noi biblioteci în județul Satu Mare este absolut necesară!

Construcția se impune din mai multe motive: CJ Satu Mare plătește astăzi o chirie extrem de mare -11.000 euro/pe lună. De asemenea, e nevoie de un spațiu adecvat noii realități, serviciile către clienți trebuie să fie pe primul loc și e nevoie de spații care să permită o expunere cât mai bună.

De ce acum? Ce trebuie evitat?

Terenurile potențiale, adecvate unei construcții de bibliotecă, sunt din ce în ce mai rare în municipiul Satu Mare și ar fi total nepotrivită o construcție de acest gen la periferia orașului sau într-un cartier. Potrivit legilor în vigoare, construcția de biblioteci beneficiază de o serie de facilități, deloc de neglijat, iar soluția de a achiziționa un imobil ar fi nepotrivită, fiindcă spațiile în bibliotecile moderne au o specificitate aparte.
Există, de asemenea, tendința modernizării spațiilor existente, soluție la fel de păguboasă și neeficientă în timp.

Toate argumentele conduc la ideea că cea mai bună soluție privind Biblioteca Judeteană Satu Mare este construcția, în regim de urgență, a unei noi biblioteci, deschisă provocărilor viitorului, la fel ca cele construite în alte județe.

Date statistice pe 2017: 
• În evidențele bibliotecii, în 2017, sunt 3.232 de utilizatori activi, fiind o creștere semnificativă față de anul 2016.
• 84.557 de vizite au fost efectuate anul trecut, deci o medie de 333 de vizite zilnic.
• 115.250 de documente au fost puse la dispoziția cititorilor, iar 10.527 dintre ei au participat și la evenimente organizate.

Nu mai puțin de 90% dintre cititori sunt din municipiu, astfel încât o implicare a Primăriei Satu Mare este cel puțin firească. Actuala lege prevede că Biblioteca Județeană funcționează în orașele reședințe de județ și ține loc și de Bibliotecă Municipală, fără ca orașul să aibă vreo obligație financiară față de această instituție. Totodată, nu există nici restricții pentru a sprijini în vreun fel activitatea acesteia sau proiectul la care mă refer.

Sigur, Consiliul Județean poate acționa unilateral, dar un parteneriat al celor două instituții consider că ar fi benefic. În aceste condiții, cred că Primăria Municipiului Satu Mare trebuie să fie un actor activ alături de CJ, pentru care susținerea respectivului proiect este un efort destul de mare și care, de unul singur, cel puțin deocamdată, nu poate susține realizarea unui sediu nou.

Realizarea unei construcții la actualele standarde ar fi pentru municipalitate un real benefiu prin obținerea unui nou obiectiv important al orașului atât din punct de vedere educativ, cât și cultural și turistic. Cred că o dezbatere în cadrul Consiliului Local ar fi utilă și necesară pentru a găsi cele mai bune soluții.

Tags: biblioteca  noua  adrian cozma  
1963 vizite
Distribuie pe
Candea Radu
Domnul Cosma este prieten, sau plateste pentru reclama la portal ca scrii lucruri neadevarate?
2018-02-20 17:48:31