Locale Altele
Marti, 28 Septembrie 2021
Marti, 28 Sept 2021
Eveniment dedicat Unirii Basarabiei cu Regatul României, la Biblioteca Județeană
Biblioteca Județeană Satu Mare  - Miercuri, 21 Martie 2018

Pe 27 martie 1918, Sfatul Ţării a votat unirea Basarabiei cu România, Basarabia fiind astfel prima dintre provinciile istorice care s-a unit cu Țara-Mamă. Au urmat celelalte provincii românești – Ardealul, Crișana, Banatul, Maramureșul și Bucovina – spre sfârșitul anului 1918, fiind creată România Mare.

Efectele Unirii au fost anulate la 28 iunie 1940, când Rusia a anexat din nou Basarabia, în baza pactului secret Ribbentrop-Molotov.

În contextul creat de împlinirea a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu Regatul României, sub auspiciile Centenarului, Biblioteca Județeană Satu Mare organizează marți, 27 martie, cu începere de la ora 1400, la Sala de lectură „Gheorghe Bulgăr”, evenimentul „Primul pas spre Marea Unire”.

Evenimentul este organizat în parteneriat cu Asociația Civică Tempora, Liceul Tehnologic „Petru Cupșa” Supuru de Jos, Asociația Județeană a Pensionarilor Satu Mare, Asociația Județeană Satu Mare a Românilor Refugiați, Expulzați și Deportați Grupul vocal bărbătesc „Vox Samus Art”.

Agenda manifestării va cuprinde intonarea Imnului de Stat al României, salutul oficialităților prezente la eveniment și alocuțiuni menite să sublinieze importanța înfăptuirii Unirii Basarabiei cu Regatul României de la 27 martie 1918. Alocuțiunile vor fi rostite de drd. Marta Cordea și bibliotecarul Mircea Pîrlea, din partea Bibliotecii Județene Satu Mare, urmați de col. (r) Voicu Șichet, reprezentantul Asociației Civice Tempora, și de prof. Ioan Corneanu, reprezentantul Asociației Județene a Românilor Refugiați, Expulzați și Deportați.

Evenimentul va fi încheiat cu un program artistic susținut de elevi ai Liceului Tehnologic „Petru Cupșa” Supuru de Jos, coordonați de cadrele didactice Anișoara Boitor și Ciprian Bojan, urmați de membrii Asociației Județene a Pensionarilor, îndrumați de prof. Livia Haidu și Grupul vocal bărbătesc „Vox Samus Art”, dirijat de prof. Alexandru Ivanovici.

La eveniment sunt așteptați oaspeți de seamă, oficialitățile județului și ale municipiului, manageri și directori de instituții, profesori, parteneri și colaboratori, scriitori și oameni de cultură, jurnaliști și bibliotecari.

Tags: marea unire  basarabia  romania  eveniment  biblioteca  
1327 vizite
Distribuie pe