Locale Altele
Luni, 20 Septembrie 2021
Luni, 20 Sept 2021
Sărbătoare multiculturală la dezvelirea statuii poetului naţional al Ucrainei
Florin Răchitan  - Miercuri, 1 Iulie 2009

După mai mult de un an de demersuri politice şi diplomatice, bustul-monument al poetului naţional al Ucrainei, Taras Sevcenko, şi-a găsit locul potrivit în inima Sătmarului.

 

Dezvelirea statuii amplasate în parcul de pe Bulevardul Vasile Lucaciu a fost o adevărată sărbătoare multiculturală, la ea participând toată conducerea judeţului şi municipiului Satu Mare, alături de un număr mare de reprezentanţi ai comunităţii ucrainene din România şi invitaţi din Zakarpatia vecină.

 

În discursurile rostite în faţa mulţimii care a umplut părculeţul din faţa Muzeului Judeţean, prefectul Radu Giurcă a dat citate din opera literară a lui Taras Sevcenko, deputatul PD-L Ioan Holdiş a evocat relaţiile interetnice exemplare pe care le-a trăit pe viu în copilăria petrecută în comuna cu cea mai mare comunitate ucraineană din judeţul Satu Mare, iar senatorul PSD Valer Marian şi-a exprimat speranţa că gestul autorităţilor locale sătmărene va servi ca exemplu pentru vecinii noştri în vederea respectării şi promovării, pe bază de reciprocitate, a identităţii culturale a  românilor din Ucraina.

 

La manifestări au participat reprezentanţi ai Ambasadei Ucrainei la Bucureşti, care l-au premiat pe sculptorul sătmărean Radu Ciobanu, cel care a realizat bustul, preşedintele Uniunii Ucrainenilor din România, care reprezintă comunitatea ucraineană în Parlamentul României, Ştefan Buciuta, precum şi numeroşi istorici şi oameni de cultură care participaseră anterior la un seminar despre viaţa şi opera lui Taras Sevcenko.

 

Toţi cei prezenţi la ceremonie au fost încântaţi de spectacolul prezentat de ansambluri folclorice ucrainene din Lunca la Tisa şi Rona de Sus.


 

Născut într-o familie de iobagi în Imperiul Ţarist la începutul secolului al XIX-lea, Taras Sevcenko a reuşit să rupă lanţurile sociale care-l condamnau la o viaţă risipită în slujba stăpânilor şi a devenit nu doar poet naţional al Ucrainei, dar şi un erou au luptei de eliberare naţională şi socială a neamului său, având un destin asemănător cu eroii generaţiei paşoptiste de la noi.

 

Prin opera sa literară, este considerat fondatorul limbii şi literaturii moderne ucrainene, dar este la fel de apreciat şi ca artist plastic. El este iubit şi cinstit de ucrainenii din întreaga lume la fel ca Mihai Eminescu de către români sau Petofi Sandor de către maghiari, iar de azi a intrat în galeria marilor artişti cinstiţi cum se cuvine şi la Satu Mare, în spiritul multiculturalităţii.

Tags: taras sevcenko  poet  ucraina  bust  dezvelire  
3878 vizite
Distribuie pe