Locale Altele
Duminica, 1 Decembrie 2024
Dum, 1 Dec 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Mesaje de unitate pentru românii de pretutindeni la simpozionul dedicat Centenarului Marii Uniri de la Negrești-Oaș
Primăria Negrești-Oaș  - Joi, 9 August 2018

Simpozionul ”Centenarul Marii Uniri, Credință, Rezistență și Istorie Românească”, care a avut loc joi, la Negrești-Oaș, a fost un prilej pentru organizatori și invitați de a adresa mesaje de unitate și de solidaritate pentru românii de pretutindeni.

Din prezidiu au făcut parte PS Timotei Sătmăreanul - arhiereu vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, primarul Aurelia Fedorca,  deputatul Octavian Petric,  Excelența Sa George Călin - ambasador cultural Convenția O.N.U. Geneva, drd. Claudiu Degeratu - specialist în cadrul Institutului Național pentru Studiul Totalitarismului, dr. Anca-Beatrice Todireanu, muzeograf la Muzeul Municipiului București și președintele Asociației România Culturală, directorul Cancelariei Prefectului, Cecilia Marinescu,  și principalii organizatori, managerul cultural Natalia Lazăr și protopopul de Oaș Marcel Malanca. 

Printre invitați s-au numărat cercetători, istorici, etnologi, preoți, oameni de cultură, personalități marcante ale culturii locale și naționale, profesori, directori de instituții.

Evenimentul a început cu un paus în memoria eroilor neamului, oficiat de PS Timotei Sătmăreanul, după care primarul Aurelia Fedorca a făcut un apel la unitate către toți cei prezenți.

”România este un exemplu de toleranță și iubire. Este momentul să ne amintim cei care am uitat că ceea ce ne unește pe noi românii este mai puternic decât ceea ce ne separă. Să ne reamintim că România a rezistat ca stat pentru că a fost edificată pe fundații corecte: același popor, aceeași limbă, aceleași obiceiuri, aceeași cultură. 

Este de datoria noastră, a tuturor de aici, să lucrăm împreună pentru a desăvârși națiunea română. Să construim o țară prosperă și un popor prosper. Să susținem și să producem valori care să-i legitimeze  peste o sută de ani pe copiii copiilor nepoților noștri”, a afirmat în mesajul său primarul Aurelia Fedorca.

La rândul său, PS Timotei Sătmăreanul a făcut un recurs la memorie și la împăcarea tinerei generații cu trecutul.

”Centenarul este un recurs la memorie și la rememorarea faptelor înaintașilor noștri. Anul omagial trebuie să fie un moment de reflecție profundă a societății românești care să reflecte la progresul realizat de România în cei 100 de ani scurși de la Marea Unire, dar în același timp cu nevoia de a privi spre viitor.

Cea mai importantă dimensiune a Centenarului este cea educativă, pentru că tânăra generație, societatea românească în ansamblul ei trebuie să-și însușească valorile, atribuțiile și convingerile,  și să înțeleagă mesajul și sacrificiul generației Marii Uniri”, a afirmat PS Timotei Sătmăreanul, care a încheiat cu un citat din poetul național Mihai Eminescu: ”Patriotismul nu este numai iubirea pământului în care te-ai născut, ci mai ales iubirea trecutului fără de care nu există iubire de țară”.

În deschidere, au mai susținut lucrări Excelența Sa George Călin, Ambasador cultural Convenția O.N.U. Geneva – „Credința lucrătoare în iubire”, drd. Claudiu Degeratu, specialist în cadrul Institutului Național pentru Studiul Totalitarismului – ”Studiul regimurilor totalitare și contribuția românească la dezbaterea europeană”, dr. Anca-Beatrice Todireanu, muzeograf la Muzeul Municipiului București și președintele Asociației România Culturală – „Regina Maria – sufletul rezistenței românești”.

Deschiderea a fost moderată de managerul cultural dr. Natalia Lazăr și protopopul Oașului, pr. Marcel Malanca, care au anunțat că au decis ca sala de conferințe în care a avut loc simpozionul va purta de acum numele Reginei Maria.

În finalul deschiderii, primarul Aurelia Fedorca a acordat plachete aniversare invitaților și tuturor celor care au susținut lucrări în plen.


Partea a doua a evenimentului a început la ora 11.00 și a fost structurată pe două paneluri, în cadrul cărora au fost prezentate 24 de lucrări cu o tematică variată: evocarea unor momente cu relevanță pentru istoria locală și națională, contribuția bisericii române la Unirea din 1918, evocarea unor personalități istorice și implicarea lor în făurirea României Mari.

Tags: simpozion  centenar  negresti oas  
1715 vizite
Distribuie pe
MIhai
M_ie PSD! M_ie Fedorca!
2018-08-11 22:29:04