Locale Altele
Vineri, 19 Aprilie 2024
Vin, 19 Apr 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Festivalul KaravanAct ajunge și la Satu Mare
Trupa Harag Gyorgy  - Vineri, 10 August 2018

Pe data de 15 august sosește pentru prima dată la Satu Mare festivalul ambulant KaravanAct în coorganizarea Trupei Harag György, a Teatrului de păpuși Brighella și a Festivalului de muzică stradală.

A treia ediție a Festivalului KaravanAct organizat de către Asociația Teatrală Shoshin va avea loc între 11 - 23 august.

În acest an,  timp de 13 zile, festivalul de Teatru pe Drum va aduce 7 trupe din 4 țări în 3 orașe.

În total vom vedea 9 spectacole și concertul experimental Générique (Iszlai József și Albert-Nagy Örs).

În afară de spectacolele vom putea vedea și parade stradale. Se pregătește un program foarte variat: teatru de stradă interactiv, galerie în aer liber “ready-made”, un spectacol bazat pe un repertoriu franciscan din secolul al XIII-lea, circ cu marionete și multe alte evenimente interesante cu artiști începători, dar și companii europene renumite. Spectacolele prezentate experimentează cu forme noi, permit crearea unei experiențe comunitare, contopind granița dintre spectator și artist, permit educația activă.

Compania Kud Ljud din Slovenia sosește cu două spectacole de teatru de stradă, Invasion și Streetwalker, prezentate deja la mai multe festivaluri internaționale, un dialog organic dintre spectator și performer. În prezentările lor, ei privesc spațiul din jurul și rețelele sociale dintr-o perspectivă nouă. Compania a participat la peste 100 de festivaluri din întreaga lume cu cele două proiecte.

În coproducția companiei Regula contra Regulam din Italia cu Institutul Grotowski din Polonia, spectacolul Ave, Eva studiază posibilitățile de transformare, și prin dans, cântece și jocul actorului evocă figuri feminine din Biblie de la Eva până la Maria.

Organizatorul, Asociația Teatrală Shoshin, va prezenta o producție proprie, Taurul negru și alte povestiri, un spectacol de teatru de stradă ai cărui protagoniști sunt trei bandiți povestitori și acompaniamentul lor. Studenții de la actorie ai Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca vor prezenta producția Zarvă. Etude-uri în aer liber, în care mai multe elemente teatrale sunt aliniate: picioroange, clovni, păpuși.

Vor sosi din Ungaria două companii: Atelierul creativ Magamura, care evocă circul marionetelor în spectacolul Circul Dobronka, în timp ce UtcaSzak prezintă - prin intermediul instrumentelor teatrului fizic și ale expresiilor din circ - poveștile tinerilor din Borsod care trăiesc în situații dezavantajate.

Festivalul KaravanAct nu va uita nici de paradele stradale: ajungând într-un oraș nou astfel se vor prezenta orașului. Programul este piperat de concertul Générique, o colaborare specială a lui Iszlai József și Albert-Nagy Örs. În muzica lor elementele electronice, instrumente acustice - chitară, saxofon - și spoken word se amestecă într-o combinație inedită.

Festivalul a fost creat în 2015 cu scopul de a regândi și a revitaliza un obicei străvechi: cel al trupelor ambulante. KaravanAct își propune să fie un organism viu, care creează un dialog cu publicul, nu așteaptă să fie căutat, ci merge la spectatori, înțelege și integrează mediul înconjurător, provocând totodată teatrul și concepțiile noastre despre el prin diversitatea spațiilor folosite, prin varietatea genurilor și tematicilor abordate.

Unicitatea festivalului este caracterul itinerant, care inseamnă că se derulează nu doar un singur festival, ci trei. Acest din urmă aspect oferă și "valoarea interioară" KaravanAct: spre deosebire de festivalurile clasice, între companiile care participă aici se dezvoltă o comunicare reală, deoarece trăiesc împreună timp de 13 zile. Ei se ajută unul pe celălalt, au șansa de a vedea activitatea celorlalți, schimbă idei. În plus, ei învață unul de la celălalt: în timpul perioadei KaravanAct, în fiecare oraș se vor derula și ateliere de tip masterclass pe care Shoshin le va deschide și companiilor locale din orașele respective.

Mai multe detalii pe siteul www.shoshintheatre.com și pe pagina de Facebook al KaravanAct.

Sponsori și parteneri: AFCN (Administrația Fondului Cultural Național), DRI (Departamentul pentru Relații Interetnice), NKA (Nemzeti Kulturális Alap) și BGA (Bethlen Gábor Alap). Parteneri: Teatrul Szigligeti, Centrul Cultural Posticum, Teatrul de Nord Satu Mare, Trupa Harag György și Teatrul de păpuși Brighella, StreetMusic Festival Satu Mare, Zilele Culturale Maghiare din Cluj, Galeria Quadro.

Programul pentru Satu Mare al Festivalului Ambulant KaravanAct

Satu Mare, 15–18 august

15 august

21.00 Générique (Iszlai József/Albert-Nagy Örs). Concert. Intrarea liberă, donațiile sunt binevenite. Locație: Red Hat Yard.

16 august

17.00 Zarvă. Étude-uri în aer liber. (Studenții UBB anul 2 Actorie, secția maghiară). Recomandat pentru copii și adulți deopotrivă! Locație: Curtea Muzeului de Artă. Intrare liberă. Înainte de spectacol paradă stradală pe Str. Coposu.

20.00 Taurul negru și alte povestiri (Asociația Teatrală Shoshin). Teatru de stradă. Locație: str. Coposu. Gratuit. După spectacol întâlnire cu publicul (compania Shoshin și studenții actori).

17 august

18.00 The Invasion / Invazia (Kud Ljud, Slovenia). Teatru de stradă interactiv.

Punct de pornire: Strada Coposu. Gratuit.

20.00 Ave, Eva, r. Raúl Iaiza (Regula contra Regulam Teatro, Italia). Preț bilet: 15 lei (studenți 10). Locație: Studioul Ács Alajos. După spectacol întâlnire cu publicul

18 august

11.00 Circul Dobronka, r. Boráros Milada (Atelierul de Creație Magamura, Ungaria). Locație: Casa Meșteșugarilor (Teatrul de păpuși Brighella). Recomandat pentru cei peste 4 ani! Preț bilet: 5 lei (adulți: 10 lei).

18.00 Streetwalker / Umblător de stradă (Kud Ljud/Shoshin). Galerie ”ready-made” în aer liber, tur ghidat performativ. Punct de pornire: Piața Libertății, în fața statuii Lucaciu. Gratuit. După spectacol întâlnire cu publicul.

 

Tags: karavanact  satu mare  
1497 vizite
Distribuie pe