Sătmărenii care s-au săturat de chermezele cu mici și bere după cuvântările politicienilor de pe scenele zilelor comunelor vor avea ocazia să participe sâmbătă la o manifestare de Centenar cum nu s-a mai văzut la noi în județ!
La doi pași de municipiul Satu Mare, localnicii din Decebal își sărbătoresc sâmbătă legendarul înaintaș și au decis să organizeze un eveniment în spirit nonconformist, dar care să facă cinste numelui regelui dac, fără festivisme și manele, dar cu tradiții autentice și manifestări pe cât de culturale pe atât de populare.
”Noi și Decebal suntem o țesătură fără de sfârșit. O sărbătoare a firului de lână care ne leagă de rădăcini, de pământul din care am fost plămădiți. Veniți să învârtim împreună fusul vorbelor cu tâlc, al poveștilor din copilărie și al spuselor celor din bătrâni! Prin Voi, pentru ucenicii ce or să vie, sărbătorim 2.000 de ani într-o singură zi” – spune organizatoarea principală a Festivalului Decebal(us) – Noi și Decebal, Ioana Amalia Kerekes.
În cadrul evenimentului organizat de Asociația Culturală ”Dacidava” cu sprijinul Primăriei Vetiș, la ora 18.30 va avea loc inaugurarea Parcului Memorial Centenar Decebalus și dezvelirea bustului lui Decebal, realizat de sculptorul cu rădăcini în satul vecin Oar și cunoscut în saloane mari de expoziții din Europa și America, Marius Rițiu.
Până atunci, încă de la orele amiezii, meșterii populari, adică olari, o opincăreasă și un meșteșugar care face instrumente de cântat arhaice (fluier, tulnic, tobe) își vor aștepta ucenicii în ”atelierele” amenajate în centrul satului.
La orele serii, copiii din ansamblul folcloric Mugurașii din Decebal, coordonați de prof. Maricica Uglean și acompaniați de cunoscutul descoperitor al comorilor culturii populare a moților sătmăreni, Răzvan Roșu, se vor prinde într-o horă a ielelor, ca-n basmele românești, după care vizitatorii vor fi poftiți la o șezătoare autentică, cu lele Victoria și femeile din Marna.
Pe la orele 20, toată suflarea satului și oaspeții sunt invitați la un inedit spectacol de teatru ”la șură”, cu baloți de paie în locul scaunelor acoperite de catifea. Actorii Liviu Cheloiu și Dana Voicu de la Teatrul de Artă din București vor aduce pe ”scenă” piesa ”6 din 49” după Spiro Gyorgy, în regia lui Alexandru Maftei.
Oaspeții care vor trece sâmbătă prin satul Decebal vor fi întâmpinați și încântați toată ziua de păpușile gigantice Omanut, create de regizorul Radu Dinulescu.
Evenimentul este inclus în programul Centenarului, fiind promovat de Radio România Cultural și Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România.