Locale Altele
Duminica, 1 August 2021
Dum, 1 Aug 2021
Comemorare și lansare de carte a scriitorului Rodion Markovits
Centrul de Creație Satu Mare  - Luni, 27 August 2018

Comemorarea a 70 de ani de la trecerea în eternitate a scriitorului Rodion Markovits a debutat luni la casa natală a scriitorului din Gherța Mică, unde la placa memorială s-a depus o jerbă din flori din partea CJCPCT Satu Mare. 

Despre personalitatea lui Rodion Markovits au vorbit Robert Laszlo – managerul CJCPCT Satu Mare, Felician Pop – președintele Asociației Scriitorilor din Nord-Vest, Adrian Beșa - președintele Comunității Evreilor din Satu Mare, viceprimarul comunei Gherța Mică, Nicolae Nichituț, precum și proprietarul actual al casei, Vasile Lucuț.

Vorbitorii au evidențiat faptul că mare parte din povestirile lui Rodion Markovits s-au desfășurat chiar aici, în casa și grădina natală.

Consiliul Județean Satu Mare a susținut publicarea unei cărți aparținând scriitorului din Gherța Mică, în ediție bilingvă: „Az anyam kertje/ În grădina mamei mele” – traducere în limba română de Felician Pop.

Lansarea cărții a avut loc la ora 16:00, la Sinagoga din municipiul Satu Mare. Despre această nouă traducere au vorbit: Pataki Csaba, Robert Laszlo, Felician Pop, Adrian Beșa, Kereskenyi Sandor, Adrian Cozma, Doina Feher și Rudolf Fatyol. 

Volumul este o culegere de povestiri despre lumea Oașului, dar și a Sătmarului, descrise în imagini nostalgice și pline de duioșie. Markovits este un excelent narator al lumii Sătmarului de la sfârșitul secolului al XIX – lea, surprinzând cu multă fidelitate și empatie caracterul pluricultural al lumii de atunci formată din români, maghiari și evrei, care au știut să asigure o paradigmatică armonie interculturală.
Tags: comemorare  lansare  carte  rodion markovits  
1155 vizite
Distribuie pe