Locale Altele
Vineri, 1 Decembrie 2023
Vin, 1 Dec 2023
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Stagiune încărcată, dar plină de seninătate la Trupa Harag György
Trupa Harag Gyorgy  - Joi, 13 Septembrie 2018

Multe spectacole la alegere, cu bilete și abonamente la preț neschimbat.

Trupa Harag György începe o stagiune încărcată care cuprinde și două evenimente însemnate: aniversarea a 65 de ani de la înființarea Trupei Harag György și 15 ani de la înființarea Teatrului de Păpuși Brighella. În cadrul conferinței de presă din data de 11 septembrie, directorul general al Teatrului de Nord, Nagy Orbán, directorul artistic al Trupei Harag György și liderul Teatrului de Păpuși Brighella, Bandura Emese, au prezentat programul stagiunii 2018/2019.

Bessenyei a rezumat activitatea acestei stagiuni desfășurată până în prezent după cum urmează: participarea în calitate de coorganizator și coordinarea evenimentelor programate la Satu Mare a festivalului ambulant KaravanAct, respectiv, în cadrul Zilelor Maghiare Partium, organizarea Serilor Teatrale Partium în cadrul căreia spectatorii au putut viziona cinci spectacole de calitate.

În ce privește viitoarele evenimente programate pentru această stagiune, trupa va participa în cursul săptămânii viitoare la festivalul DráMA din Odorheiu Secuiesc cu trei spectacole, anume Arcușul de fier, Cincisprezece încercări despre teatru și un spectacol din seria O dramă pe lună.

Prima premieră programată la scena mare urmează să fie un spectacol pentru copii, Ciobanul lui Matei Corvin. Imediat după premieră, debutează festivalul TranzitFeszt, organizat în colaborare cu secția română a Teatrului de Nord, eveniment ce are în program un număr total de 27 de spectacole pe durata a zece zile. Luna octombrie este dedicată unui turneu de amploare cu piesa Comedia erorilor în regia lui Bocsárdi László, regizor laureat al premiul UNITER. Turneul include participarea la două festivaluri: unul la București organizat de Teatrul Notarra și festivalul ambulant IFESZT, găzduit în acest an de teatrul din Odorheiu Secuiesc.

În ce privește spectacolele invitate, va evolua la Satu Mare, Teatrul Szigligeti din Oradea, după care este programată premiera spectacolului de revelion, Hippolit, majordomul, în regia lui Bessenyei István. În primăvara anului 2019 publicul sătmărean va putea viziona o nouă premieră absolută, de data aceasta fiind vorba despre spectacolul Nu-mi pare rău pentru nimic de Székely Csaba în regia lui Lendvai Zoltán.Cu această ocazie, Nagy Orbán și-a exprimat bucuria față de oportunitatea de a continua seria tradiției premierelor absolute, nelipsite din ultimele stagiuni.

În continuarea prezentării stagiunii tocmai începute, Bessenyei Gedő István a declarat că se va reîntoarce la Satu Mare regizorul Bocsárdi László, montând spectacolul Vicleniile lui Scapin, piesă realizată după opera lui Moliére.

O noutate a stagiunii 2018/2019 este faptul că în regimul de abonamente sunt incluse patru spectacole stabile și unul opțional, însă lista acestora este mult mai vastă decât a cea a stagiunilor precedente, căci, pe lângă toate spectacolele invitate la festivalul TranzitFeszt care se vor încadra în această categorie, spectatorii pot opta și pentru producțiile Teatrului Național Csokonai din Debrețin, respectiv a Teatrului József Attila din Budapesta.

În cursul stagiunii va colabora cu Trupa Harag György tânărul regizor talentat rus, Sardar Tagirovsky, care va monta o altă premieră absolută, spectacolul Rasputin, care va fi prezentat la finele acestei stagiuni, însă va intra în regimul de abonamente abia stagiunea viitoare.

Legat de aniversarea de 65 de ani de la fondarea trupei, evenimentul festiv organizat cu această ocazia va avea loc în perioada 23-25 noiembrie, printre invitați fiind și Teatrul Național din Budapesta.

Asemenea stagiunilor precedente, trupa va onora mai multe invitații printre care se numără prezența la festivalul MAFESZT, organizat în acest an la Oradea, invitația la Budapesta a spectacolului studio Eu, Károli Gáspár, după care trupa se va deplasa la Miskolc cu o veritabilă microstagiune, seria fiind continuată de câte o reprezentație a spectacolelor Mătușa lui Charley, respective Hippolit, majordomul la Teatrul József Attila din Budapesta.

Împreună cu Asociația Ady Endre, trupa va organiza și în acest an Săptămâna Culturii Maghiare, iar pe lângă spectacolele incluse în abonamente, se vor pregăti și alte spectacole cu publicul pe scenă și spectacole studio. Va continua și în această stagiune proiectul O dramă pe lună. Tot în afara regimului de abonamente, au fost menționate câteva spectacole speciale printre care cel care urmează să fie realizat în colaborare cu Teatrul Național Maghiar Csiky Gergely din Timișoara, spectacolul de teatru dans, Trezirea primăverii, în regia lui Györfi Csaba și un spectacol-pub în regia lui Beczási Áron.    

Teatrul de Păpuși Brighella a început stagiunea cu organizarea unei tabere în cadrul căreia copii au fost inițiați în activitatea creativă a teatrului de păpuși, învățând totodată să confecționeze marionete.

Păpușarii au participat intens la organizarea evenimentelor destinate copiilor în cadrul Zilelor Maghiare Partium. Vor onora, de asemenea, în viitorul apropiat invitația la festivalul de teatru de păpuși din Veszprém unde vor participa și la un atelier de specialitate. Seria deplasărilor va continua cu Festivalul Internațional de Marionete și Teatru de Păpuși Puck organizat la Cluj, după care vor evolua în regim de schimb de abonamente la Veszprém și Zalaegerszeg.

În cadrul evenimentului festiv organizat cu ocazia a 15 ani de la fondare, pe lângă spectacolul propriu Crăițarul de diamant al cocoșului, în regia lui Nagy Regina, toți cei interesați vor putea urmări evoluțiile a numeroase teatre de păpuși din Ungaria. Evenimentul este programat pe perioada 26-28 octombrie, însă nu se va termina aici, deoarece în următoarele șase luni vor evolua, lunar, la Satu Mare diferite ateliere de păpușari.

Regimul de abonamente pentru preșcolari include de asemenea spectacolul Angyalbárányok (Teatrul  Árgyélus din Slovacia), Eliberatorul de vânturi în regia lui Bartal Kiss Rita, respectiv Tündérpereputty, în regia lui Nagy Regina.

 

Tags: inceput  stagiune  trupa harag gyorgy  
1419 vizite
Distribuie pe