Locale Altele
Sambata, 19 Iunie 2021
Sam, 19 Iun 2021
Evenimente dedicate Centenarului Marii Uniri, la Biblioteca Județeană Satu Mare
Biblioteca Județeană Satu Mare  - Marti, 27 Noiembrie 2018

La fel ca toate instituțiile publice de cultură sătmărene și Biblioteca Județeană Satu Mare se alătură inițiativei comune venite din partea Instituției Prefectului, Consiliului Județean, Primăriei municipiului și Asociației „Uniți pentru Satu Mare” și devine partener activ al proiectului „Sărbătorim împreună Ziua Națională a României, în Anul Centenarului Marii Uniri”.

Joi, 29 noiembrie 2018, ora 1300, Sala de lectură „Gheorghe Bulgăr”, piesa de teatru „Drumul Unirii”

Prima activitate organizată de bibliotecarii sătmăreni se va derula joi, 29 noiembrie, cu începere de la ora 1300, la Sala de lectură „Gheorghe Bulgăr”, și este denumită „Drumul Unirii”.

„Drumul Unirii” este o piesă de teatru scrisă și regizată de prof. Nicoleta Câmpian și prof. Ioan Rațiu, pusă în scenă de către elevi ai Școlii Gimnaziale „Ion Creangă” și își propune rememorarea evenimentelor care s-au derulat în urmă cu un secol și care au avut ca rezultat major unirea tuturor provinciilor românești și înfăptuirea României Mari. Prin intermediul dramaturgiei, va fi recreată atmosfera care i-a însuflețit pe românii prezenți la Alba Iulia, veniți din toate colțurile țării, pe 1 Decembrie 1918.  A fost un moment unic în istoria României pe care mai marii vremii au știut să-l valorifice, înfăptuind astfel visul de veacuri al românilor.

La Marea Adunare Națională de la Alba-Iulia din 1 Decembrie 1918, în prezența unui număr impresionant de participanți (1.228 de delegați și peste 100.000 de români), veniți pe jos, cu trenul, cu căruța sau călare, îmbrăcați în straie populare de sărbătoare, cu steaguri tricolore, s-a dat cititre textului Rezoluției Unirii. La ceasurile 12 din ziua de 1 Decembrie 1918, prin votarea unanimă a Rezoluției, unirea Transilvaniei cu România este înfăptuită.

Sâmbătă, 1 Decembrie 2018, ora 1000, Sala de lectură „Gheorghe Bulgăr”, lansarea albumului și vernisajul expoziției foto-documentere „Județul Satu Mare. 100 de ani în 100 de imagini”

Primul moment din agenda evenimentelor programate să se desfășoare pe data de 1 Decembrie, Ziua Națională a României, aparține Bibliotecii Județene Satu Mare prin lansarea albumului și vernisajul expoziției foto-documentare „Județul Satu Mare. 100 de ani în 100 de imagini”. Evenimentul va debuta la ora 1000, în găzduirea Sălii de lectură „Gheorghe Bulgăr”.

Un proiect de anvergură pentru județul Satu Mare

Parte a proiectului „Județul Satu Mare. 100 de ani în 100 de imagini”, albumul și expoziția foto-documentară cu aceeași denumire, își propun să aducă în atenția publicului sătmărean cele mai reprezentative fotografii pentru județul nostru și relevante pentru secolul care s-a scurs de la înfăptuirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 și până în prezent.

Proiectul beneficiază de finanțarea Guvernului României, prin intermediul Ministerului Culturii și Identității Naționale, și a fost în măsură să responsabilizeze și să coalizeze comunitățile județului în jurul ideii centrale, aceea de a contribui cu fotografii din colecțiile personale ale sătmărenilor la realizarea unor bunuri și rezultate culturale de anvergură pentru județ. Proiectul are și o idee profund motivațională pentru membrii comunităților vizate pentru că, prin gestul lor, vor rămâne în memoria colectivă a generațiilor viitoare.

Inițiativa proiectului

Proiectul „Județul Satu Mare. 100 de ani în 100 de imagini” este demarat la inițiativa Președintelui Consiliului Județean Satu Mare, dl. Pataki Csaba, scris și implementat de Biblioteca Județeană Satu Mare, și a reușit să coopteze aproape toate unitățile administrativ-teritoriale din Sătmar.

Pornind de la premiza că în completarea fotografiilor cu valoare documentară, gestionate de muzee, arhive și biblioteci, pot fi descoperite și alte fotografii deținute de locuitori ai județului Satu Mare, în colecții personale, inițiatorii proiectului și-au propus valorificarea acestora prin organizarea unor expoziții itinerante și prin organizarea unui concurs de selecție a celor mai reprezentative fotografii.

Așa s-a născut albumul fotografic „Județul Satu Mare. 100 de ani în 100 de imagini”, considerat a fi produsul cultural major al proiectului. Albumul, tipărit în condiții grafice excepționale, conține cele mai reprezentative fotografii cu valoare documentară pentru județul nosrtu. Textele explicative aferente fiecărei fotografii, în limba română, maghiară, germană și engleză, aduc albumului elemente de plus-valoare.

Muncă și determinare

Pentru buna organizare și desfășurare a activităților incluse în proiect a fost angrenată o puternică resursă umană, în principal de la Biblioteca Județeană Satu Mare, dar și din primăriile unităților administrativ-teritoriale (case de cultură, centre de informare turistică, așezăminte muzeale, case memoriale, biblioteci și alte structuri info-documentare).

După etapa de colectarea fotografiilor și semnarea contractelor de cesiune neexclusivă cu deținătorii / creatorii de fotografii (peste 4.000 de fotografii în format fizic și alte câteva sute în format electronic), a fost constituită o comisie formată din membri ce dețin competențele necesare pentru a selecta cele 100 de fotografii prezente în album. „Responsabilitatea selectării fotografiilor a fost una uriașă, iar munca pe măsură! Avem însă certitudinea faptului că această onorantă misiune și responsabilitate le-a revenit unor specialiști și cercetători de prim rang care s-au remarcat în domeniile conexe cu obiectivele proiectului: istorie, bibliofilie, artă fotografică, etnografie, management cultural, cooperare instituțională și administrație.”, afirmă coordonatorii proiectului.

Expoziții foto-documentare în toate unitățile administrativ-teritoriale din județ

Vernisajele expozițiior foto-documentare, previzionate a se organiza în fiecare municipiu, oraș sau comună din județ, ca evenimente de sine stătătoare ori în cadrul unor evenimente organizate pentru celebrarea Centenarului Marii Uniri, vor reuni membrii comunităților vizate. Aceste expoziții au menirea de a le facilita oamenilor rememorarea unor evenimente importante din viața comunității, pe care ei înșiși le-au creat și le-au trăit. Practic, generațiile mai vârstice au scris file din istoria comunității în care s-au născut, au activat ori au trăit. Pentru generațiile tinere, aceste expoziții au rolul de a creiona veritabile lecții de istorie locală, pe baza fotografiilor expuse. Copiii și tinerii au șansa ca, prin intermediul exponatelor, să-și (re)întâlnească străbunii și părinții, să le înțeleagă modul de viață, valorile care i-au însuflețit și tradițiile pe care și le doresc a fi perpetuate.

Expozițiile vor fi organizate în diferite spații publice din comunitățile vizate: la sediile primăriilor, în biblioteci, instituții de invățământ, case de cultură, așezăminte muzeale sau chiar la biserică. Este important ca ele fie vizibile și să reunească importante segmente de public.

Așteptări și rezultate

Rezultatul major al proiectului rezidă în realizarea albumului de fotografii cu valoare documentară „Județul Satu Mare. 100 de ani în 100 de imagini”, pentru că, fiind un document unic și inedit–completat cu baza electronică de date ce reunește suma tuturor fotografiilor colectate, digitalizate și publicate pe pagina web a Bibliotecii Județene Satu Mare–va deveni un element de promovare a județului Satu Mare și un important instrument de lucru pentru autorii care au intenția de a scrie monografii ale comunităților sătmărene, asigurând suportul vizual al textului.

„Ne aflăm la finele unei aventuri impresionante! O inedită experiență care însumează zeci de oameni angrenați, sute de ore de muncă, mesaje, e-mailuri, telefoane, proceduri, activități birocratice și tehnice. Timpul scurt, cuprins de la momentul comunicării Deciziei Comitetului Interministerial pentru Centenar și până la data încheierii proiectului (1 Decembrie 2018), le-a testat instituțiilor responsabile și membrilor echipei de proiect capacitatea organizatorică și de coordonare, disponibilitatea și abilitatea de a-și prioritiza activitățile cotidiene și responsabilitățile de serviciu astfel încât proiectul să capete întâietate.”, declară Paula Horotan, cea care a scris și a coordonat proiectul.

Prin urmare, inițiatorii și coordonatorii proiectului sunt în măsură să aprecieze faptul că „Județul Satu Mare. 100 de ani în 100 de imagini” își găsește expresia în „Documentul programatic privind aniversarea Centenarului României”, elaborat sub auspiciile Ministerului Culturii și Identității Naționale, și îndeplinește cel puțin patru principii creionate în document: principiului unității, coeziunii și solidarității naționale; principiului valorilor emblematice ale națiunii române; principiului patriotismului civic și principiului toleranței și diversității culturale.

Inițiatorii, organizatorii și partenerii evenimentelor organizate în cinstea Centenarului Marii Uniri îi invită pe toți sătmărenii să li se alăture și să sărbătorească împreună Ziua Națională a României.

Tags: evenimente  centenar  program  biblioteca judeteana  
694 vizite
Distribuie pe