Locale Altele
Sambata, 15 Mai 2021
Sam, 15 Mai 2021
Sute de colindători la Festivalul Datinilor şi Obiceiurilor de Iarnă de la Negrești-Oaș
Florin Răchitan  - Luni, 7 Ianuarie 2019

Așa cum s-au obișnuit în ultimele două decenii, sute de colindători din județele Satu Mare și Maramureș s-au adunat luni în capitala Țării Oașului pentru a-i colinda împreună pe Ioni, cu ocazia unei noi ediții a Festivalului Datinilor și Obiceiuri de Iarnă.

Nu mai puțin de 20 de ansambluri folclorice, cete și grupuri de colindători din Oaș, Codru, Maramureș și Chioar au participat la sfânta liturghie de la catedrala din centrul orașului Negrești-Oaș, după care au defilat în tradiționala paradă până la Muzeul în Aer Liber al Țării Oașului, unde s-au întrecut în repertoriile prezentate publicului numeros adunat la ”ciupercă”.
Printre oaspeții care au onorat invitația primarului Aurelia Fedorca la eveniment s-au numărat deputatul Ioana Bran, consilieri județeni, municipali și locali, directori de instituții și oameni de cultură. 


Primarul Aurelia Fedorca le-a mulțumit grupurilor de colindători pentru contribuția pe care și-o aduc pentru păstrarea tradițiilor străvechi și pentru bucuria de a fi împreună.

”Încheiem azi ciclul sărbătorilor de iarnă de Sfântul Ioan, cum nu se poate mai frumos. Vă mulțumesc grupurilor de colindători pentru că ați venit și azi să ne colindați,  pentru că prin participarea voastră contribuiți la păstrarea și promovarea tradițiilor noastre străvechi, iar negreștenilor le mulțumesc pentru că demonstrează și azi că sunt gazde ospitaliere”, a declarat primarul Aurelia Fedorca.


Și la această ediție, organizatorii și-au propus să contribuie la educarea grupurilor de colindători și a publicului în vederea salvgardării elementului de patrimoniu cultural imaterial înscris pe Lista UNESCO, colindatul de ceată bărbătească.

Juriul de specialitate format din prof. univ. dr. Ion Cuceu, prof. univ. dr. Zamfir Dejeu, prof. univ. dr. Viorel Rogoz, conf. univ. dr. Delia Suiogan și dr. Natalia Lazar au analizat și evaluat prestația fiecărei cete de colindători, oferindu-le premii pe măsura calității actului artistic, după cum urmează:

Categoria Obiceiuri: Locul I – Ansamblul Folcloric Oașul și Asociația Socio–Culturală Țara Oașului; Locul II - Brondoșii din Cavnic, Locul III – Ansamblul folcloric Sânzienele;

Categoria Colinde copii:  Locul I - Ansamblul Folcloric Cununița Năzdrăvană, Locul II: Ansamblul folcloric Sânzienele;

Categoria Colinde: Locul I – Urmașii lui Lucaciu – Apa, Ansamblul folcloric studențesc „Nord” al CUNBM și Ceata de colindători de la Biserica din Racșa; Locul II: Grupul de colindători din Prilog; Locul III: Corul bărbaților din Vălenii Șomcutei și Colindătorii din Marna.

Premii speciale:  Ansamblul folcloric „Măgura” Târșolț, Ansamblul folcloric „Florile Tărnii” și  Călineștenii Țării Maramureșului.


Festivalul a fost organizat de Primăria şi Consiliul Local Negreşti-Oaş, prin Casa Orăşenească de Cultură Negreşti-Oaş, în parteneriat cu Muzeul Ţării Oaşului, Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Negrești-Oaș, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare.

Tags: festival  datini  iarna  negresti-oas  
945 vizite
Distribuie pe