Locale Altele
Sambata, 19 Iunie 2021
Sam, 19 Iun 2021
Poetul Ady Endre, comemorat la Biblioteca Județeană Satu Mare
Biblioteca Județeană Satu Mare  - Miercuri, 23 Ianuarie 2019

Biblioteca Județeană Satu Mare în colaborare cu Societatea Maghiară de Cultură din Transilvania, organizează luni, 28 ianuarie 2019, cu începere de la ora 14.00, în Sala Multimedia, un eveniment comemorativ, menit să aducă un omagiu lui Ady Endre.

În 27 ianuarie 2019 se împlinesc 100 de ani de la trecerea în eternitate a lui Ady Endre (1877-1919), primul poet modern maghiar, născut în ținuturile noastre, la Mecențiu, localitate care acum îi poartă numele.

Poezia lui Ady a fost descoperită publicului român de un poet de talia sa, cu care a legat o strânsă prietenie, Octavian Goga. Ady Endre demonstrează prin opera sa că barierele vremelnice dintre popoare pot fi depășite prin cultură.

Evenimentul dorește să scoată la lumină contribuția traducătorilor sătmăreni din lirica lui Ady, în limba română. În pleiada acestor traducători se regăsesc numele lui Octavian Șireagu, Gabriel Georgescu, Corneliu Balla, Ion Ghiur și lista ar putea continua.

Alocuțiunile și prezentările vor fi susţinute de Viorel Câmpean şi Marta Cordea, cercetători și bibliotecari la Biblioteca Județeană Satu Mare, precum și de Muzsnay Árpád, consilier general al Societății Maghiare de Cultură din Transilvania. Acestea vor fi completate de o expoziție foto-documentară și de o expoziție de carte.

La eveniment sunt invitați să participe reprezentanții autorităților publice județene și locale, manageri și directori de instituții, cercetători, profesori și oameni de cultură, jurnaliști, bibliotecari precum și membrii comunității sătmărene care se simt apropiați de poezie și de istoria litarară. 

Tags: comemorare  ady endre  biblioteca  
727 vizite
Distribuie pe