Locale Altele
Marti, 3 August 2021
Marti, 3 Aug 2021
Activitatea bibliotecarilor sătmăreni, recunoscută la nivel național
Biblioteca Județeană Satu Mare  - Miercuri, 23 Octombrie 2019

O delegație de trei bibliotecari sătmăreni – Raluca Istrate, Veres Erzsébet și Jáger Róbert  – condusă de managerul Bibliotecii Județene Satu Mare, Lacrima Istrăuan, a participat în perioada 21–23 octombrie la Conferința Națională a Asociației Naționale a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România – ANBPR, cu tema „Serviciile moderne de bibliotecă și transformarea digitală”, în găzduirea Bibliotecii Județene „Kájoni János” Harghita.

Cu această ocazie, într-un cadru festiv, au fost acordate premiile ANBPR pentru activitatea din anul 2018, în baza propunerilor formulate de către filialele din teritoriu ale asociației, pe următoarele șase secțiuni: Cea mai bună lucrare de specialitate; Cel mai bun articol/studiu de specialitate; Cel mai bun program/proiect de bibliotecă; Cele mai bune servicii inovative de bibliotecă; Bibliotecarul anului și Premiul „Traian Brad” pentru merite deosebite în biblioteconomie în întreaga activitate. Două premii revin bibliotecarilor sătmăreni; unul la secțiunea Cel mai bun program/proiect de bibliotecă pentru proiectul „Județul Satu Mare. 100 de ani în 100 de imagini”, iar cel de-al doilea, subscris secțiunii Bibliotecarul anului, îi revine colegei noastre Raluca Istrate.

Demn de menționat este faptul că ANBPR–Filiala Satu Mare a formulat și o propunere pentru premiul acordat la secțiunea Cea mai bună lucrare de specialitate, recomandând-o pe cercetătoarea Marta Cordea cu lucrarea „Priviri retrospective. Bibliofilie, personalități din Sătmar, Dieta de la Pesta (1848-1849, 1861)”, iar pentru secțiunea Bibliotecarul anului a fost propus și colegul nostru, istoricul Viorel Câmpean.

După ce în plenul Conferinței ANBPR de la Sibiu, din perioada 23–25 mai a.c., directoarea adjunctă a Bibliotecii Județene Satu Mare, Paula Horotan, a susținut lucrarea „Proiectul Județul Satu Mare. 100 de ani în 100 de imagini, o inițiativă ce a coalizat breasla bibliotecarilor sătmăreni”, iată că ediția de toamnă a celui mai important eveniment profesional al bibliotecarilor a făcut posibilă și recunoașterea pe plan național a importanței și anvergurii proiectului implementat și coordonat de Biblioteca Județeană Satu Mare și finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale.

Despre proiect

Proiectul „Județul Satu Mare. 100 de ani în 100 de imagini” a fost în măsură să responsabilizeze și să coalizeze comunitățile județului în jurul ideii centrale, aceea de a contribui cu fotografii din colecțiile publice sau personale, la realizarea unui proiect de anvergură pentru județ. Proiectul a avut și o idee profund motivațională pentru membrii comunităților vizate, pentru că, prin gestul lor, vor rămâne în memoria colectivă a generațiilor viitoare. Rezultatul major al proiectului rezidă în realizarea albumului de fotografii cu valoare documentară „Județul Satu Mare. 100 de ani în 100 de imagini”, pentru că, fiind un document unic și inedit, a devenit un element de promovare a județului Satu Mare și un important instrument de lucru pentru autorii care au intenția de a scrie monografii ale comunităților sătmărene, asigurând suportul vizual al textului.

Pornind de la premiza că în completarea fotografiilor cu valoare documentară, gestionate de muzee, arhive și biblioteci, pot fi descoperite și alte fotografii deținute de locuitori ai județului Satu Mare, în colecții personale, inițiatorii proiectului și-au propus valorificarea acestora prin organizarea unor expoziții itinerante și prin organizarea unui concurs de selecție a celor mai reprezentative fotografii.

Așa s-a născut albumul fotografic „Județul Satu Mare. 100 de ani în 100 de imagini”, considerat a fi produsul cultural major al proiectului. Albumul, tipărit în condiții grafice excepționale, conține cele mai reprezentative fotografii cu valoare documentară pentru județul nostru. Textele explicative aferente fiecărei fotografii, în limba română, maghiară, germană și engleză, aduc albumului elemente de plus-valoare.

Prin urmare, suntem în măsură să apreciem faptul că resursa cea mai importantă a fost cea umană, iar forța generatoare de putere și reacție a fost dată de bibliotecari, acei oameni tăcuți și modești, însă harnici, inimoși și motivați de dorința de a fi în mijlocul comunității și de a le transmite oamenilor mesajul proiectului. Tuturor acestor eforturi se adaugă și munca în teren, pe străzile orașelor și pe ulițele satelor, care s-a materializat prin descoperirea unor fotografii extrem de interesante, păstrate cu sfințenie, de zeci de ani, în sertarele bunicilor ori înrămate pe pereții bătrânelor case. Încă o dovadă în plus a faptului că bibliotecile sunt pentru oameni și unesc oameni, iar bibliotecarii sunt actorii principali ai actului cultural. Nu avem decât cuvinte de mulțumire atât pentru cei care ne-au încredințat fotografiile, cât și pentru cei care și-au dedicat timpul, priceperea și dăruirea pentru acest proiect.

Despre Bibliotecarul anului 

Raluca Istrate își desfășoară activitatea profesională la Biblioteca Județeană Satu Mare de mai bine de 19 ani. Este inițiatoarea unor campanii precum „Pedalez pentru bibliotecă” sau „Marșul cărților”, dar și a unor proiecte care vizează atragerea publicului tânăr spre lectură, servicii de învățare pe tot parcursul vieții prin metode non formale sau a unor activități care contribuie la integrarea socială a copiilor și tinerilor aflați în dificultate. În decursul anului 2018 și-a reiterat calitățile de bibliotecar și formator și a continuat cu persuasiune proiectele de advocacy și de coalizare a comunității în jurul bibliotecii, precum și cele de promovare a cărții, lecturii și a serviciilor oferite de biblioteca publică.

Spirit inventiv, creativ și autodidact, Raluca Istrate și-a conturat activitatea profesională bazându-se pe experiența dobândită în derularea unor proiecte inovative și cu impact în comunitate. Deține abilități și tehnici de comunicare cu publicul, în general, și cu cel tânăr, în special, și contribuie în mod esențial la creșterea calității serviciilor oferite de Biblioteca Județeană Satu Mare și la promovarea valorilor culturale locale.

1438 vizite
Distribuie pe
Purdea Florica
Felicitari tuturor celor implicati in acest proiect !
2019-10-23 19:44:21