Locale Altele
Marti, 27 Septembrie 2022
Marti, 27 Sept 2022
Luminătorii Satelor au fost premiați în cadrul unei gale la Satu Mare
Centrul de Creație Satu Mare  - Sambata, 3 Iulie 2021

Intrată deja în tradiția culturală a Sătmarului, manifestarea ,,Luminătorii Satelor”, unică în țară, răsplătește în fiecare an personalitățile culturale locale care și-au adus contribuția la dezvoltarea spirituală a comunităților din care provin.

Ediția din acest an a avut loc vineri, 2 iulie 2021, în organizarea Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, cu sprijinul Consiliului Județean Satu Mare, la Turnul Pompierilor din Satu Mare, în cadrul căreia au primit titlul de ,,Luminător al Satelor” următorii: Dina Bolba – Ardud, sat Baba Novac, Viorel Câmpean  - Satu Mare, Bianca Cionca – Tarna Mare, Dan Marius Cosma – Crucișor, Lia Florica Koka – Doba, Kovács József – Viile Satu Mare, Makri Monica – Supur, sat Dobra, Ioan Marița – Turț, Mellau József – Urziceni, Florin Varga – Păulești, sat Hrip.

„În urmă cu 10 ani, în anul 2011, a avut loc prima ediție a galei de premiere a Luminătorilor Satelor. Astăzi, iată, am ajuns la cea de a XI- a ediție, ceea ce demonstrează viabilitatea acestui proiect valoros, menit să catalizeze potențialul cultural al județului nostru. Până acum, avem aproape 150 de laureați și credem că această cifră este un reper pentru a stabili valoarea și dimensiunea acestei manifestări unice” – a declarat Robert Laszlo, managerul instituției organizatoare.

”Personal, salut inițiativa Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale de a-i omagia astfel pe oamenii satelor, care, pe lângă activitatea lor de zi cu zi, au avut putere și dragoste ca să facă lucruri minunate prin satele lor. Îi felicit pe toți cei care astăzi obțin acest titlu de Luminător al Satelor și mi-aș dori ca printre cei laureați să fie tot mai mulți tineri, deoarece acesta ar fi un semn clar de continuitate și de păstrare a tradițiilor noastre, a elementelor identitare care ne defines” – a declarat vicepreședintele Consiliului Județean, Cristian Valer Beșeni.

Programul artistic a fost asigurat de Ansamblul Folcloric al Județului ,,Doruri Sătmărene” (secția română) - dirijor Ionuț Rotar, Ansamblul Folcloric al Județului ,,Szamoshát” (secția maghiară) și Ansamblul Folcloric ,,Florile Tărnii”, alături de interpreții: Petrică Mureșan, Ana Holdiș Pop, Alexandra Chira, Maria Petca Poptean, Bianca Cionca, Georgiana Marina, Darius Câmpean, Vlad Jurchiș, Maria Carmen Sas, Leontina Dorca, Emanuel Silaghi, Bogdan Bota, Liliana Bota, Ionela Bumb, Mészáros Amanda, Farkas Annabella, Simon Szilvia și Paula Cornea.

„Luminătorii satelor” premiați în acest an:

Dina Bolba – Ardud, sat Baba Novac

S-a  născut în localitatea Baba Novac, județul Satu Mare, este profesor titular la Școala Gimnazială „Lucian Blaga” din septembrie, 1989.

Din 2015 este președintele   Asociației „Fiii Satului Baba Novac”.                                                                                                                                                                                          Împreună cu membrii asociației a desfășurat și desfășoară o bogată activitate culturală în satul natal, dintre care amintim:

-          În 13 decembrie 2015 „Dascălilor mei, Recunoștință”! – O activitate  în cinstea tuturor  dascălilor care au lucrat la școala din sat, până în anul 1975.

-          Activități de voluntariat pentru ajutorarea familiilor nevoiașe și mai cu seamă a pensionarilor din categoria de vârstă 80 +, care au pensii CAP, atât cu ocazia sărbătorilor Pascale cât și cu ocazia Crăciunului.

-          Concert de colinde – activitate anuală.

-          O acțiune de mare amploare a fost acțiunea „Capela”, care s-a construit datorită implicării membrilor asociației.

 

Viorel Vasile Câmpean - Satu Mare

Este bibliotecar, doctor în istorie. A publicat numeroase studii, articole și volume de autor despre oamenii de cultură din Satu Mare  realizând o serie de volume premiate la anul Editorial Satu Mare, intitulate ,,Oameni şi locuri din Sătmar”.

De-a lungul anilor s-a aplicat cu răbdare, iubire și proicepere asupra trecutului spiritual al Sătmarului scoțând la lumină oameni, locuri și întâmplări notabile. A scris nenumărate cărți, studii, articole care au contribuit la adâncirea liniilor identitare, ceel care ne dau sens și consistență.

Din bogata sa activitate publicistică mai menționăm: ”Grigore Maior. Portretul unui intelectual român din secolul XVIII, ”Vezendiu – 750 de ani de atestare documentară”.

 A colaborat la realizarea unor volume colective alături de numeroși oameni de cultură și cercetători sătmăreni. Amintim câteva din lucrările colective: Câmpean, Viorel; Cordea, Marta; Pop, Ovidiu T., Francisc Groza, un intelectual dedicat învăţământului şi culturii sătmărene, Porumbăcean, Claudiu; Câmpean, Viorel, PNL Satu Mare. Tradiţie şi contemporaneitate,Câmpean, Viorel; Ciubotă, Viorel; Kinces, Diana, Românii sătmăreni şi Marea Unire. Dicţionar de personalităţi etc.

 

Bianca Cionca - Tarna Mare

Este coordonatoare a Ansamblului Folcloric „Florile Tărnii” din luna Octombrie 2020, participând la numeroase activități culturale dintre care amintim; „Șezătoare” - noiembrie 2020, Concert dedicat Zilei Naționale de 1 Decembrie 2020, Concerte de colinde în luna Decembrie, „Danț în sat” - ianuarie 2021, Comemorarea poetului Mihai Eminescu – momente recitative, Concert dedicat Zilei Armatei – ianuarie 2021, Reconstituire obiceiuri de Paști – aprilie 2021 , „Alesul oilor” - mai 2021.

Bianca Cionca a absolvit Academia de Muzică ”Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca și s-a întors la obârșii pentru a putea fructifica plenar cunoștințele acumulate.  Ansamblul coordonat de ea a făcut doar în câteva luni progrese uimitoare, ceea ce ne întărește ideea că întoarcerea tinerilor de la studii pe meleagurile lor natale are un efect cât se poate de benefic asupra comunităților din care fac parte. 

 

Dan Marius Cosma - Crucișor

Scriitor și artist plastic. A absolvit în 2001 Facultatea  de Arte Vizuale şi Design din cadrul Universităţii din Oradea, specializarea pictură. Între anii 2002 și 2004 a fost profesor suplinitor de istorie la Crucișor, iar între 2004 și 2007 profesor titular de educație plastică la Școala Gimnazială „Octavian Goga” din Satu Mare. Din 2008 până în 2019 a lucrat la Biblioteca Comunală Crucișor. Aici a coordonat, vreme de mai mulți ani, Cercul de pictură „Prichindelul artist”.

Din anul 2018 este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, filiala Satu Mare.

A debutat în 2009, în revista Citadela din Satu Mare. Până în prezent a publicat 14 cărți din care amintim: Duhul eclipsei, Editura Citadela, 2009, Corina, Cristian Dinstele, Editura Citadela, 2012, Dragostea ca un război de uzură, Editura Citadela, 2013.  A scris monografia Crucișorului și Măriușului.

Chiar zilele trecute a avut loc lansarea cărții soției sale, ”Cântec – descântec, volum pe care l-a ilustrat într-un mod extrem de inspirat.

În calitate de artist vizual a vernisat șase expoziții personale.

 

Lia-Florica Koka - Doba

A absolvit Facultatea de Biologie – Geografie în cadrul Universității ”Babeș - Bolyai” din Cluj-Napoca și Academia de Științe Politice și Administrative din București.

Până în 1983 a fost președintele Consiliului Județean al Elevilor, profesor metodist la Inspectoratul Școlar Județean, apoi director adjunct la Liceul ”Unio”. A fost vicepreședinte al Societății de Geografie din România, Filiala Satu Mare.

A publicat următoarele cărți:

”Geografie fizică generală, culegere de texte”, 2002

”Elemente de geografie fizică în texte”, 2018

”Doba – Pagini de monografie”, 2020 (în colaborare) și este autor de auxiliare școlare.

În anul 1979 a primit titlul de profesor evidențiat, iar în anul 2004 a fost decorată de președintele României cu medalia Meritul pentru învățământ.

Profesoara Lia-Florica Koka reprezintă a cincea generație de dascăli din familia Nicoară, ce s-au dedicat educației a sute de generații de copii de pe meleagurile sătmărene. Părinții, bunicii, străbunicii au fost dascăli în satele: Baba Novac, Măriuș, Seini, Ilba, Chilia, Homorod, Hodișa, Botiz.

Recent, în colaborare, a realizat ”Doba, pagini de monografie”, lucrare amplă și bine documentată despre satul strămoșilor din partea soțului, Carol Koka, laureat la rândul său anul trecut. 

 

KOVÁCS JÓZSEF - Viile Satu Mare

S-a născut în Satu Mare, a studiat  Teologie Reformată la Cluj. Activitatea pentru dezvoltarea si educarea comunității rurale se împarte în două, în perioada  2003 - 2012 desfășoară activități în satul Băbești, comuna Halmeu. În primul an de activitate voluntară la Școala cu clasele I-IV (religie pentru ambele confesiuni  – reformați si catolici). După obținerea modulului pedagogic se ocupă cu elevii din clasele III-IV, ca să-și însușească bazele limbii engleze și germane la Grupul Școlar Halmeu cu clasele V-VIII, luptă împotriva desființării Școlii din Băbești, restaurează tavanul casetat unicat si renovarea interioara a bisericii reformate, Înființează grupuri bisericești (Asociația Femeilor Creștine, Asociația Tinerilor). Organizează Colegiul Preoților Reformați din zonă.

Activități în comuna Viile Satu Mare, începând cu anul 2012: pe lângă  activitățile  preoțești se ocupă de: modernizarea clădirilor bisericești, organizează mitinguri confesionale cu participanți din alte localități, organizează programe caritabile și ecologice, organizează lansări de carte si expoziții foto ale unor localnici, reconstruirea si inaugurarea monumentului dedicat eroilor căzuți în cele două războaie mondiale, cu tatăl, Kovács Ferenc, redactează Monografia comunei Viile Satu Mare.

 

Makri Monika - Supur, sat Dobra

Este dascăl în satul Dobra din comuna Supur. A absolvit Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca, Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației. Coordonează Grupul folcloric de dans, Orgonánc alcătuită din școlarii din localitatea Dobra  și este profesor însoțitor la orice eveniment cultural organizat în localitate sau în afara localității, chiar și în alte județe.

În anul 2019 a participat la Festivalul de Cântec și Dans Popular ”Aranyág”, organizat în orașul Tăsnad, unde am obținut premiul I.

Cu școlarii talentați care cântă la țiteră, în anul 2018 a participat la un festival în județul Harghita, localitatea Mihăileni.

Totodată este alături și de comunitatea religioasă din Dobra, fiind conducătoarea Asociației Creștine a Femeilor de la Biserica Reformată, Dobra. Organizează festivități, evenimente culturale, caritative în colaborare cu preoții din localitate.

 

Ioan Marița - Turț

Ioan Mariţa originar din satul Turț, a avut un vis, și anume acela de a-i face un monument marelui om politic Iuliu Maniu, pe care l-a și făcut din banii lui. Din motive nu foarte greu de ghicit, domnului Marița i s-a refuzat dreptul de a amplasa acest monument în centrul comunei, astfel că vreme de 20 de ani efigia lui Iuliu Maniu a așteptat în șura lui Ioan Marița. După moartea soției Ileana, în luna mai 2020, și-a creat un motiv real de a trăi, aşa că a luat macheta monumentului s-a dus la primarul din Turț, Ioan Irime, şi și-a exprimat dorinţa de a vedea împlinită misiunea ridicării monumentului. Acesta a îmbrățișat cauza lui Ioan Marița, iar propunerea s-a discutat în următoarea ședință de Consiliu Local, care a aprobat amplasarea acestui obiectiv. Categoric, a fost un act de voinţă, credinţă și patriotism din partea actualului Consiliu Local, precum şi a primarului în funcție, Ioan Irime.

Din iunie 2020 până la finalizarea şi sfinţirea acestui monument public, când a fost conferit comunităţii locale, Ioan Marița și-a dedicat toată energia şi credinţa că acest proiect va deveni realitate vie. Şi-a asumat la vârsta de 82 de ani să nu moară până nu va înfăptui acest nobil ideal: “Eu mă tem că voi muri şi n-a fi gata!” Poate că a avut momente de cumpănă şi îndoială sau se simţea singur şi neajutorat, dar cu înverşunare şi-a urmărit idealul propriu, a supravegheat desfăşurarea tuturor lucrărilor, a finanţat personal întregile demersuri, costuri materiale, plată muncitori. A găsit înţelegere şi preocupare la oameni  cu suflet care l-au ajutat: profesorul Dionisie Vidami, Grigore Dănuţ din Turţ Băi, Dănuţ Vasile, Sima Ioan, secretarul Huja Claudiu, și viceprimarul Filimon Vasile.

 

Mellau Iosif - Urziceni

S-a născut în oraşul Carei.  În anul  1990 a fost propus de adunarea generală a cetăţenilor din Urziceni în funcţia de primar. De la data numirii și până în anul 2020 a slujit cu cinste, credință și pricepere intereselor cetățenilor din comună.  Are 31 de ani lucraţi în administraţia locală,  din care 27 ani în funcţia de primar şi 4 ani consilier local.

De-a lungul carierei sale și-a dorit să fie un bun conducător, gospodar al localităţii, să-i ajute pe nevoiaşi în limita legii şi a bunului simţ, a urmărit să iniţieze şi să sprijine activităţile culturale şi sportive, să deservească pe cei care solicită sprijin moral şi chiar material. Pe lângă organizarea  festivalurilor, comemorărilor, a activităţilor cultural - sportive, a editat în primăvara anului 2021 „Monografia localităţii Urziceni” (în 600 exemplare). În prezent a început să adune întâmplări din viaţa bunicilor, străbunicilor celor din Urziceni: anecdote, nuvele, situaţii comice, bancuri, etc. şi o prezentare reală despre cum și-au „pierdut” limba maternă şvabii sătmăreni.


Florin  Varga - Păulești, sat Hrip

S-a născut și trăiește în satul Hrip din comuna Păulești. Este liderul rromilor din satul său natal. A câștigat respectul comunității prin înțelepciune, cinste și muncă asiduă. S-a implicat în toate problemele privind viața de zi cu zi a rromilor din Hrip și este un mesager al lor în fața autorităților. În calitate de om de afaceri, știe bine că obținerea unor rezultate reale necesită muncă, perseverență și seriozitate, iar lecția lui de succes poate constitui un model pentru orice om care dorește să se afirme doar pentru a-i servi cât mai bine pe semenii săi. Acestea sunt argumentele pentru care i se acordă importantul titlu de ”Luminător al Satelor” prin aceasta demonstrându-se faptul că orice efort pus în slujba alor tăi trebuie onorat și răsplătit.

Tags: luminatori  sate  gala  premiere  
2303 vizite
Distribuie pe