Locale Altele
Sambata, 2 Iulie 2022
Sam, 2 Iul 2022
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Secretarul de stat sătmărean Gheorghe Cârciu, în vizită istorică la Cernăuți. Departamentul pentru Românii de Pretutindeni finanțează proiectele românilor din Ucraina
Florin Răchitan  - Luni, 9 Mai 2022

„Împreună vom putea face lucruri minunate şi necesare comunităţii!” - a declarat secretarul de stat Gheorghe Cârciu în prima zi a vizitei oficiale din Ucraina, care s-a desfășurat la sfârșitul săptămânii trecute.

Delegația guvernamentală a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, condus de sătmăreanul Gheorghe Cârciu, a avut o întâlnire, găzduită de Consulatul General al României în Cernăuți, cu elevii și studenții români din regiune cărora le-a înmânat laptopuri, ghiozdane și tablete.

Temele de discuție s-au concentrat pe actuala sesiune de finanțare nerambursabilă, care se încheie pe data de 30 iunie, cei prezenți fiind încurajați să depună cât mai multe proiecte în beneficiul comunității. Taberele ARC din acest an, programul de granturi al departamentului, dar și susținerea învățământului în limba română au fost o serie de alte subiecte dezbătute de către cei prezenți.

Până acum, DRP a aprobat o finanțare de 1,3 milioane de lei pentru 8 granturi acordate comunităților românești din Transcarpatia, Cernăuți și Odessa.

Reprezentanții DRP au vizitat apoi Muzeul„Maximilian Hacman” din Oprişeni, transmițând astfel un mesaj important - DRP este alături de românii din Ucraina!

În încheierea zilei, delegația a fost la Universitatea Națională "Yurii Fedkovich", unde funcționează Catedra de Filologie, Română și Clasică.

Cea de-a doua zi a vizitei de lucru a secretarului de stat Gheorghe Cârciu în Ucraina a început prin participarea delegatiei la liturghia duminicală din cadrul Bisericii cu hramul Sfinților Apostoli „Petru și Pavel” din localitatea Hrușeuți.

Slujba a fost oficiată în limba română, cu participarea localnicilor și a presei de limba română. Apoi, secretarul de stat a depus o coroană de flori la bustul poetului național „Mihai Eminescu” din curtea casei memoriale „Aron Pumnul”, alături de liderii comunității.

Ulterior, delegația DRP a vizitat Centrul Bucovinean de Artă pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Românești. Agenda întâlnirilor a continuat cu o întrevedere cu reprezentanții comunității românești din Cernăuți la Palatul Național.

”Departamentul pentru Românii de Pretutindeni acordă o importanţă sporită comunităților istorice, susținerii şi respectării drepturilor etnicilor români din vecinătatea țării. Comunitatea de români din Ucraina este o prioritate pentru departament. Vom continua să susținem menținerea dreptului la educație în limba română” – a fost mesajul transmis de către Gheorghe Cârciu comunității românești din Cernăuți.

Ziua s-a încheiat cu o vizită la Cimitirul Istoric Cernăuți și la Centrul Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi”.

488 vizite
Distribuie pe