Locale Altele
Miercuri, 30 Noiembrie 2022
Mie, 30 Nov 2022
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Zilele Iancului la moții de câmpie
Centrul de Creație Satu Mare  - Luni, 29 August 2022

În organizarea Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, cu sprijinul Consiliului Județean Satu Mare, în colaborare cu Primăria și Consiliul Local Carei, prin Centrul Cultural al Municipiului Carei și în parteneriat cu Societatea Cultural- Patriotică „Avram Iancu” – Filiala Carei, duminică a avut loc cea de-a XXI – a ediție a festivalului „Zilele Iancului”, în localitatea Ianculești.

Și anul acesta a fost un prilej de primenire sufletească, de reafirmare a unei identități puternice și mândre. Moții de la câmpie sunt inima prin care românismul bate în Sătmar, cel mai puternic.

Deschiderea oficială a evenimentului a avut loc la ora 12:30, moment în care a fost susținută o slujbă religioasă în fața bustului lui Avram Iancu din localitatea Ianculești, urmată de depuneri de jerbe de flori.

Au luat cuvântul: Eugen Kovacs – primarul municipiului Carei; Sebastian Oneț - noul delegat sătesc; Ionuț Oneț – director general adjunct AFIR; Bianca Șorian – consilier la Prefectura județului Satu Mare; Buzgău Oliviu – vicepreședinte al Consiliului Județean; Bercea Victor - președinte de onoare al Asociației “Avram Iancu” în România și cetățean de onoare al municipiului Cluj-Napoca; Robert Lazlo – manager al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale; prof. dr. Dorel Cosma – președintele Uniunii Mondiale de Folclor (I.G.F.) și Daniela Ciută – președinta ASTRA Carei.

Manifestarea a reunit membrii conducerii naționale a Asociației Naționale de Folclor din România, dar și doi invitați din afara granițelor țării: Ammen Kassem - președintele Federației Naționale de Folclor din Israel și Zoe Garnier – din partea Confederației Franceze de Arte și Tradiții Populare din Franța. Aceștia au prezentat salutul asociației naționale din țara lor.

În cadrul spectacolului folcloric au evoluat: Marius Ciprian Pop; Alexandra Chira; Ancuța Matei Olar; Marian Buzilă; Lavinia Pop; Ansamblul Folcloric al Județului „DORURI SĂTMĂRENE” – Adelin Turi, Iulian Goste, Bogdan Bota, Liliana Bota, Paula Cornea, Sara Nistor, Aida Negrea; Ansamblul Folcloric Ceatăra din Carei; Tulnicăresele din Ianculești; Suzana și Felician Nicola.897 vizite
Distribuie pe