Locale Altele
Joi, 6 Mai 2021
Joi, 6 Mai 2021
Zilele Culturale Germane la Satu Mare
Florin Răchitan  - Vineri, 7 Mai 2010

În prezenţa oficialităţilor locale şi judeţene, precum şi a unor invitaţi de marcă din ţară şi din străinătate, la Casa Şvabilor de pe Bulevardul Vasile Lucaciu a avut loc vineri deschiderea oficială a Zilelor Culturale Germane.


 

La eveniment au participat prefectul Radu Giurcă, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, primarul Iuliu Ilyes, episcopul romano-catolic Eugen Schonberger, precum şi reprezentanţi ai diverselor organizaţii ale etnicilor germani din ţară şi din străinătate, invitată de onoare fiind realizatoarea emisiunii de limba germană de la Televiziunea Română, Christel Ungar Ţopescu, cea care a şi prezentat un film despre şvabii sătmăreni.


 

Manifestările din acest an marchează două decenii de existenţă ale organizaţiei sătmărene a Forumului Democrat German, astfel că Zilele Culturale Germane sunt organizate sub deviza: “Doua decenii in miscare“.

 

Numeroşii oaspeţi prezenţi la festivitatea de deschidere au avut ocazia să vizioneze o expoziţie cu fotografii despre momentele importante ale activităţii FDG în ultimii 20 de ani, au citit noul website şi caietul-program al Casei Culturale a Şvabilor, iar punctul culminant al serii l-a constituit recitalul corului Casei Bavareze din Odessa (Ucraina), o surpriză deosebit de plăcută pentru toţi cei prezenţi.


 

Manifestările continuă în acest week-end cu programe pentru copii şi tineri, dar şi cu o masă rotundă, organizată sâmbără, cu începere de la ora 14, la sediul Camerei Meşteşugarilor de pe strada Fragilor nr.1, unde oaspeţi de seamă vor vorbi despre cele „două decenii în mişcare”.

         

Duminică, manifestările vor debuta la ora 11 cu slujba in limba germană la biserica Calvaria, apoi de la orele 12,30 fanfarele reunite ale comunelor Foieni, Urziceni şi Ciumeşti vor concerta în parcul din Centrul Vechi al Sătmarului. De la ora 18, Teatrul de Stat German din Timisoara va prezenta pe scena Teatrului de Nord piesa “Comedie în întuneric“ de Peter Shaffer.


 

În încheierea Zilelor Culturale Germane, Teatrul de Stat German din Timisoara va prezenta pe scena Casei de Cultura a Sindicatelor pentru copii, tineret şi adulţi cu suflete de copii piesa “Vrajitorul din Oz“ de L.Frank Baum.

2148 vizite
Distribuie pe