Locale Altele
Marti, 5 Iulie 2022
Marti, 5 Iul 2022
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Premiul cultural al Sătmarului pentru Andrei Marga
Sergiu Lenghel  - Marti, 25 Mai 2010

Fostul ministru al Educaţiei din epoca de glorie a PNŢCD a primit cel mai important premiu cultural al Sătmarului. Andrei Marga a fost invitat marţi la "Zilele Culturale Poesis" şi era cât pe ce să nu ajungă la eveniment.

 

Festivitatea de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa de către Universitatea "Vasile Goldiş" a început la ora 15.00 la Teatrul de Nord, unde era prevăzută mai întâi premierea lui Marga.

Cu o întârziere de o oră şi jumătate, rectorul Universităţii "Babeş-Bolyai" Cluj şi-a făcut apariţia în sală, alături de poetul Ion Mureşan şi profesorul Mircea Mutu.

 

Directorul revistei Poesis şi al Direcţiei pentru Cultură, George Vulturescu, a fost pus la grea încercare, mai ales că sala trebuia eliberată înainte de ora 18.00, fiind programat un spectacol de teatru.

 

În aşteptarea lui Marga la Satu Mare, Senatul Universităţii de Vest "Vasile Goldiş" i-a oferit cel mai înalt titlu academic, cel de Doctor Honoris Causa, poetului şi scriitorului Dinu Flămând. Originar din judeţul Bistriţa-Năsăud, jurnalistul de la Radio France Internationale este membru întemeietor al cenaclului, iar apoi al revistei "Echinox". În anii "80 a plecat din ţară şi s-a refugiat în exil la Paris, de unde a denunţat, în presa scrisă şi în emisiuni radio, dictatura comunistă. Distincţia a fost oferită din partea directorului filialei sătmărene a universităţii arădene, Gavrilă Ardelean, în numele rectorului Aurel Ardelean.

 

Cartea intitulată "Absolutul astăzi. Teologia şi filosofia lui Joseph Ratzinger" i-a readus aminte lui Andrei Marga de un moment mai amuzant petrecut cu fostul cardinal german, actualul Papa Benedict al XVI-lea: "Mă întreba unde e Clujul pe hartă... Şi-a adus aminte că echipa de la Roma a luat bătaie de la noi. Se uită întotdeauna la meciuri" - afirmă Marga.

 

Pe scenă a urcat şi primarul Iuliu Ilyes, care i-a înmânat fostului ministru "Premiul cultural al oraşului Satu Mare", iar din partea Revistei Poesis a primit Premiul Opera Magna.

1726 vizite
Distribuie pe