Locale Altele
Joi, 6 Mai 2021
Joi, 6 Mai 2021
Festival medieval în Groapa lui Gyuszi
Sergiu Lenghel  - Marti, 8 Iunie 2010

Atmosferă medievală în Groapa Primarului. Rochii de prinţese, costume pe care le îmbrăcau prinţii la balurile mascate date la castel, un peisaj completat de un fundal muzical cu ritmuri medievale, totul prezentat sub forma unei piese de teatru în aer liber.

Cei care au adus spiritul medieval în Centrul Nou al Sătmarului au fost elevii Şcolii cu clasele I-VIII "Mircea Eliade". Un festival inedit s-a desfăşurat marţi, la ora 17.00, în Pasajul "Corneliu Coposu", un eveniment aflat la a V-a ediţie.
 

După ce anul trecut s-a ales pentru prima dată locaţia din centrul oraşului pentru realizarea unui program cu elevii şcolii, s-a decis ca şi în acest an să aibă loc acest festival medieval în Pasajul "Coposu", mai ales că vremea de afară a ţinut cu "prinţişorii".

S-au realizat mai multe machete ale unor castele medievale, opera unor copii talentaţi de la şcoala "Mircea Eliade" şi a celor din localitatea Doba. Părinţii şi cadrele didactice care au asistat la festival au rămas cu amintirea unor clipe pe care nu prea le vor mai trăi în Sătmar, însă vor ca tradiţia să continue şi în anii următori.
 

Majoritatea elevilor au experienţa anilor trecuţi, astfel că menuetul a fost floare la ureche. Prinţişorii îmbrăcaţi în costume specifice acelor vremuri au transformat Groapa lui Gyuszi într-o sală de dans dintr-un castel medieval, cu muzică clasică şi măşti veneţiene.
 

Toţi copiii au fost premiaţi pentru costumaţii, mai ales fetele, îmbrăcate de mămici ca nişte adevărate prinţese. Eseurile scrise de elevii de la "Mircea Eliade" au fost citite în cadrul festivalului, după care a urmat partea mult aşteptată de copii: premierea. S-au împărţit diplome, jucării şi dulciuri pentru cei mai "eleganţi" elevi, o contribuţie însemnată la realizarea costumelor având-o, bineînţeles, părinţii.
 

Carmen Sfâra este mama unui băieţel de clasa a II-a şi a investit mai mult de un milion de lei vechi pentru a-l îmbrăca pe copilul ei la acest festival, iar basca i-a fost făcută cadou de bunicuţă, care îl răsfaţă pe cel mic de câte ori are ocazia.
 

Alte mămici au scos de prin sertare rochiţele purtate în tinereţe şi din mai multe materiale au croit nişte superbe fustiţe cu voaluri lung ca de mireasă.

Alisandru Silaghi recunoaşte că a avut ceva "pile" şi a reuşit să împrumute de la Teatrul de Nord un costum care îi venea ca o mănuşă. Arăta ca un personaj din filmul "Prinţ şi cerşetor", el fiind, desigur, prinţul. Elev în clasa a VIII-a, tânărul are totuşi un regret. Anul acesta ar putea să nu mai aibă şansa să participe şi la adevăratele festivaluri medievale, aşa cum a făcut-o în anii trecuţi la Sighişoara sau la Mediaş. Motivul îl reprezintă ca de obicei banii. Şcoala "Mircea Eliade" nu a găsit niciun sponsor pentru o asemenea deplasare.

4923 vizite
Distribuie pe