Locale Altele
Miercuri, 20 Octombrie 2021
Mie, 20 Oct 2021
Vară braziliană în iarna careiană
Centrul Cultural Carei  - Joi, 17 Februarie 2011

Nu e nevoie de sărbători naţionale, de monumente şi eroi căzuţi pentru "pace şi popor", de amintiri istorice sângeroase, care provoacă doar polemici. Folclorul autentic, măsura şi oglinda fiecărui popor, poate fi prezentat oricând şi oriunde, dar niciodată oricum.


Asta au dovedit brazilienii din ansamblul Os Chimangos, care au susţinut un spectacol de 70 de minute în sala Casei Comunitare „Sfântul Ladislau” din Carei.
 

 

Sosiţi în premieră în România, muzicanţii şi dansatorii cariocas au introdus publicul în atmosfera însorită a Braziliei, a Argentinei şi a Paraguayului prin cântecele, costumele şi dansurile culturii gaucho, cu rădăcini europene, iberice.


 

Grupul format în 1977 de mai mulţi studenţi şi-a propus din prima clipă popularizarea folclorului brazilian autentic din zona Rio Grande del Sul, partea cea mai sudică a Braziliei.


 

De atunci şi până acum, grupul cu nume de pasăre răpitoare - chimangos - a susţinut recitaluri în mai toate ţările propriului continent, în SUA, dar şi în Franţa, Elveţia, Portugalia sau Ungaria. Miercuri, Centrul Cultural Carei i-a adus în premieră în România, iar acest fapt a scos din casă în jur de 250 de careieni.


 

Cei prezenţi s-au putut delecta cu spiritul sud-american, vesel, mândru şi îndrăgostit, gata, în acelaşi timp, să îşi apere onoarea cu sabia sau, ca în cazul de faţă, maceta. Rochii vaporoase, în sute de culori vesele, coşuri de flori, pălării bărbăteşti cu boruri uriaşe, cizme de călărit, eşarfe, tobe, fluiere, chitări şi mandoline. Zâmbete şi bucuria vieţii, naturaleţe, dar şi rigoare, profesionalism. 

 

Ansamblul, care a petrecut în municipiul Carei  10 ore, a vizitat oraşul, s-a întâlnit cu oficialităţi locale, iar seara a participat la o cină festivă, unde s-a cântat şi s-a dansat, legându-se prietenii sincere cu gazdele careiene.

1997 vizite
Distribuie pe