Locale Altele
Marti, 7 Decembrie 2021
Marti, 7 Dec 2021
Duminică se sărbătoreşte Ziua Imnului
Consiliul Judeţean  - Vineri, 27 Iulie 2012

Ziua Imnului va fi marcată duminică la Satu Mare. În organizarea Instituţiei Prefectului, Consiliului Judeţean Satu Mare, Primăriei Municipiului Satu Mare şi Garnizoanei Satu Mare, duminică, 29 iulie, începând cu orele 10, pe platoul din Piaţa 25 Octombrie se vor desfăşura festivităţile dedicată Zilei Imnului Naţional.


Organizatorii adresează invitaţia tuturor locuitorilor municipiului şi judeţului Satu Mare, directorilor de instituţii publice, reprezentanţilor partidelor politice, patronatelor şi sindicatelor care doresc să participe la această manifestare.

 

Imnul - simbol naţional

 

Preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Ştef, a afirmat că imnul naţional face parte, alături de drapel, de Ziua Naţională şi de stemă, din rândul simbolurilor naţionale.

 

“Din păcate, în Romania acestor zile, noi nu mai ştim să scoatem în evidenţă spiritul acesta de patriotism. Cred că de-abia acum începem să-l descoperim. Este foarte important să sărbătorim cu toţii această zi pentru că ea ne ajută să întărim sentimentul identităţii naţionale şi, în acelaşi timp, să consolidăm sentimentul demnităţii naţionale. Istoria acestui imn este tulburătoare şi fascinantă în acelaşi timp. Apărut în efervescenţa zilelor revoluţionare ale anului 1848, pe versurile poetului Andrei Mureşanu, «Deşteaptă-te române» s-a impus rapid în conştiinţa maselor, fiind interpretat cu entuziasm pe timpul manifestărilor publice ale vremurilor. Imnul naţional este acela care a fost prezent, practic, în toate momentele devenirii istorice a României moderne” - spune Adrian Ştef.

 

“Un sentiment unic”

 

Sportivul sătmărean Florin Faur de la clubul Unio a câştigat la începutul lunii iulie a acestui an titlul de campion balcanic la judo. Tânărul sportiv sătmărean a urcat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului cu tricolorul în mâini, pe care l-a adus special de la Satu Mare.

„Să fii pe podium şi să-ţi cânte imnul naţional este un sentiment care cu greu poate fi descris în cuvinte. Aş dori tuturor să simtă ce am simţit eu în acel moment. Visul meu e sa-mi se cânte imnul naţional la Olimpiadă” - a spus Florin Faur, care la doar 15 ani este unul din cei mai talentaţi judoka din Europa, dovadă fiind medalia de bronz câştigată luna trecuta la Cupa Europei.

 

Ziua Imnului Naţional – “Deşteaptă-te, române!”

 

Pe 29 iulie 1848, “Deşteaptă-te, române!” a fost cântat pentru prima dată în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea. Interzis de regimurile totalitare timp de aproape o jumătate de secol, “Deşteaptă-te, române !” a fost ales, imediat după Revoluţia din Decembrie 1989, imnul naţional al României, fiind consacrat prin Constituţia din 1991.

 

Ziua de 29 iulie a fost desemnată în 1998 Ziua Imnului Naţional al României - “Deşteaptă-te, romane !”, simbol al unităţii Revoluţiei Române de la 1848.

 

Versurile imnului naţional actual al României aparţin lui Andrei Mureşanu (1816-1863), poet romantic, jurnalist, traducător, un adevărat tribun al Revoluţiei de la 1848. Muzica a fost compusă de Anton Pann (1796-1854), cunoscutul poet şi culegător de folclor.

 

Poemul “Un răsunet” al lui Andrei Mureşanu, scris în vremea Revoluţiei de la 1848, a fost pus pe note în câteva zile de Anton Pann. Imnul de stat al României este alcătuit din 11 strofe. La ocazii festive se interpretează strofele 1, 2, 4 şi 11.

1120 vizite
Distribuie pe