Locale Altele
Joi, 18 Aprilie 2024
Joi, 18 Apr 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Expoziţie despre naşterea oraşului modern Satu Mare
Consiliul Judeţean Satu Mare  - Luni, 12 Noiembrie 2012

Preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Ştef, primarul Dorel Coica şi prefectul Eugeniu Avram au participat luni, la Muzeul Judeţean, la vernisajul expoziţiei „Naşterea oraşului modern Satu Mare (secolele XVIII-XIX)”.
 

 

Expoziţia de documente cartografice şi istorice inedite, recent descoperite, pune în valoare principalele repere ale procesului de renaştere urbană de după distrugerile masive provocate de războaiele anti-otomane şi răscoalele anti-habsburgice de la turnura secolelor XVII-XVIII.

 

Deşi Satu Mare are o istorie mai lungă, oraşul modern se naşte tocmai atunci, în amurgul evului mediu şi în zorii epocii moderne, momentul de început al procesului de renaştere urbană fiind reprezentat de unificarea oraşelor gemene Satu Mare şi Mintiu, în anul 1712.
 

 

Aniversarea a 300 de ani de le acest moment oferă specialiştilor Muzeului Judeţean Satu Mare prilejul organizării unei expoziţii care aduce în atenţia vizitatorilor un valoros şi bogat material ilustrativ, revelând faţa necunoscută a trecutului oraşului Satu Mare.

 

„Dacă m-aș referi doar la investițiile Consiliului Județean în sistemul sanitar, odată cu reabilitarea Spitalului de boli contagioase, am redat municipiului o clădire monument, care era în paragină. Vrem să reabilităm Spitalul Județean II, care funcționează într-o clădire deosebit de frumoasă, dar aflată într-un stadiu avansat de degradare.

 

Am reabilitat Muzeul de Artă, o clădire încărcată de istorie, am dat un sprijin consistent pentru renovarea Bisericii Calvaria și chiar dacă nu sunt în municipiul Satu Mare nu pot să nu amintesc de proiectele privind renovarea Castelului din Carei și a Cetății din Ardud.

 

Știu că și Primăria Satu Mare are în derularea proiecte similare, dacă vorbim numai de reabilitarea Teatrului de Nord. Toate aceste proiecte nu fac decât să aducă turiști în Satu Mare și să crească atractivitatea județului nostru pentru turiști” - a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Ştef.

1284 vizite
Distribuie pe