Locale Altele
Duminica, 14 August 2022
Dum, 14 Aug 2022
Festival de teatru studenţesc la Carei, ignorat de „culturnicii” judeţului
Florin Răchitan  - Luni, 24 Noiembrie 2008

Pentru al doilea an consecutiv, municipiul Carei devine la sfârşitul acestei săptămâni centrul artei teatrale studenţeşti din România şi nu numai.
 
Sub sloganul „Oraşul ocupat de teatru”, pe scena Teatrului Municipal şi pe cea a Casei Comunitare „Sf. Ladislau” din Carei se desfăşoară în aceste zile Festivalul Internaţional de Teatru pentru Studenţi SPOT.

 

Este o manifestare culturală ce ar merita mai multă atenţie din partea celor care se consideră promotori ai vieţii culturale sătmărene, având în vedere faptul că nu cunoaştem ca în vreun alt oraş lipsit de orice formă de învăţământ universitar să existe o asemenea iniţiativă, adică aducerea pe aceeaşi scenă a celor mai talentaţi ucenici într-ale artei teatrale. La festivalul din acest an participă cu piese în limbile română şi maghiară trupele de studenţi ale Universităţii de Artă Teatrală din Târgu Mureş, ale Facultăţii de Teatru şi Televiziune din Cluj, precum şi ale Academiei de Artă Teatrală din Novi Sad Serbia .

 

Tineri rebeli şi frumoşi, cu şalul palestinian înfăşurat în jurul gâtului, trăind emoţiile scenei cu pasiunea primelor poveşti de dragoste, jucând în piese de Moliere sau Teodor Mazilu şi împotmolindu-se în discuţii interminabile purtate în limba engleză cu colegii din Serbia, târziu în noapte, despre efemeritatea artei, sensul vieţii, bombardamentele NATO asupra Iugoslaviei şi ultimul album Coldplay.

 

Toate acestea n-au prezentat interes pentru responsabilii cu viaţa culturală a judeţului, nimeni, dar absolut nimeni de la Direcţia de Cultură sau de la alte instituţii similare nefiind prezent la deschiderea oficială a festivalului sau la vreunul dintre spectacolele din prima zi. Pesemne că tinerii actori nu merită atenţia acordată unor poeţi „moderni”, premiaţi cu orice ocazie posibilă pentru „versuri” care nici măcar nu mai „sună din coadă”, dar sunt al naibii de profunde.

 

„Oricum e o evoluţie faţă de anul trecut, acum măcar au venit la deschiderea oficială primarul şi viceprimarul, iar la un spectacol am văzut chiar şi câţiva consilieri locali”, a declarat, mulţumit, unul dintre organizatori.

 

Pentru cei care sunt interesaţi, totuşi, de unul dintre cele mai importante evenimente culturale ale judeţului Satu Mare, le recomandăm sâmbătă, de la ora 16.00, piesa „Proştii sub clar de lună” de Teodor Mazilu, iar duminică, de la aceeaşi oră, spectacolul de închidere a festivalului, ambele puse în scenă în sala de bal a Castelului Karolyi. 

Tags: teatru  studenti  festival  carei  spot  
4814 vizite
Distribuie pe