Locale Altele
Duminica, 24 Octombrie 2021
Dum, 24 Oct 2021
Muzeele sătmărene au din ce în ce mai mulţi vizitatori
Florin Răchitan  - Marti, 12 Februarie 2013

Numărul vizitatorilor la muzeele din judeţul Satu Mare a crescut cu peste 60% faţă de anul 2011, ajungându-se la aproape 70.000 în anul 2012, conform bilanţului prezentat marţi de conducerea Muzeului Judeţean, în cadrul unei conferinţe de presă la care a participat şi preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Ştef.

Directorul Muzeului Judeţean, Liviu Marta, a precizat că această afluenţă crescândă a vizitatorilor se datorează, în mare măsură, deschiderii proaspăt renovatului Castel din Carei.

 

Obiectivul pentru acest an este şi mai ambiţios: 100.000 de vizitatori. Pentru atingerea acestuia, activitatea muzeelor va fi promovată cu toate mijloacele moderne disponibile, inclusiv realizarea unui site propriu şi promovarea evenimentelor pe paginile de Facebook ale Muzeului Judeţean, potrivit planurilor directorului responsabil de relaţiile cu publicul, Radu Ovidiu Ardelean.

 

În ceea ce priveşte activitatea de anul trecut, fiind anul aniversării celor 300 de ani de la sosirea primilor colonişti şvabi în ţinuturile Sătmarului, s-a acordat o atenţie deosebită manifestărilor ce au marcat acest eveniment, dar şi colaborării cu unele instituţii partenere din Germania, cu care s-a realizat o expoziţie de mare succes la Munchen, având ca temă civilizaţiile dacilor, celţilor şi vandalilor la vechile hotare din Transilvania ale Imperiului Roman.

 

Totodată, au fost reconstruite casele-muzeu din Măriuş şi Andrid, a fost renovată clădirea Muzeului de Artă din Satu Mare, au fost iniţiate colaborări cu instituţii partenere din Ujgorod - Ucraina şi Londra şi au fost organizate mai multe tabere de arheologie pentru elevi şi studenţi, inclusiv pe traseul Autostrăzii Transilvania şi pe cel al şoselei de centură a municipiului Carei.

 

Planurile pe anul acesta includ reabilitarea Casei Cemoriale Vasile Lucaciu din Satu Mare, a Casei Memoriale Ady Endre din satul ce poartă numele poetului, precum şi amenajarea la standarde moderne a rezervaţiei arheologice de la Medieşu Aurit, ce cuprinde cuptoarele dacice.

 

De asemenea, din dispoziţia preşedintelui Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, vor fi reabilitate spaţiile de expoziţie de la etajul II al clădirii Muzeului de Artă, vor fi restaurate picturile care acum zac în depozitele muzeului, urmând să fie expuse pentru public, şi se va asigura accesul persoanelor cu dizabilităţi în complexul arheologic de la Bobald.

910 vizite
Distribuie pe