Locale Altele
Duminica, 25 Septembrie 2022
Dum, 25 Sept 2022
Dioxina provoacă depresie şi cancer
Evenimentul Zilei  - Miercuri, 10 Decembrie 2008
Tulburările comportamentale, depresia, tulburările hormonale, diverse forme de cancer, sunt doar câteva dintre afecţiunile de care se vor îmbolnăvi cei care au consumat carne de porc contaminată cu dioxină, a declarat directorul Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), Gheorghe Mencinicopschi.

Potrivit acestuia, doza zilnică tolerată de organismul uman este de 1 picogram pe kilogram, Mencinicopschi precizând că sunt puţine substanţe atât de toxice, în această cantitate.

Reprezentantul ICA spune că, în corp, dioxina se dizolvă în grăsime iar primul afectat este creierul.
 
Totodată, dioxina afectează femeile însărcinate, producând malformaţii ale fătului.

Dioxina nu se depistează în România

Mencinicopschi susţine că, în România, nu există niciun laborator de analize medicale care să detecteze dioxina în corpul uman iar “tabloul simptomatic ” nu se cunoaşte exact în acest moment.

Potrivit reprezentantului ICA, familia de substanţe a dioxinelor se găseşte peste tot în mediul înconjurător, formându-se prin ardere.

“ Dioxinele sunt conţinute de gazele de eşapament, provin din arderea combustibililor fosili şi din arderea ţigărilor. De asemenea, provine din arderea cauciucurilor şi a tuturor deşeurilor  “, a precizat Gheorghe Mencinicopschi.

Astfel, prin ardere, dioxina poate ajunge în aer, apă sau iarbă, fiind apoi  consumată de animale.
 
Pentru că se formează prin ardere, dioxina conţinută de carnea de porc  nu poate fi distrusă prin preparare. 

Profesorul Mencinicopschi a mai spus că există şansa ca această substanţă să rămână inactivă în corp, până când persoana respectivă începe să slăbească brusc, iar o dată cu topirea grăsimilor, dioxina este eliberată în sânge.

Preşedintele Ucrainei, Viktor Iuşcenko, a fost otrăvit în septembrie 2004 cu dioxină, a confirmat medicul său elveţian, respingând argumentele conform cărora analizele ar fi fost falsificate.

Tags: dioxina  cancer  depresie  
4085 vizite
Distribuie pe