Specialiştii atrag atenţia că sutienele purtate cu regularitate produc rupturi ale ţesutului mamar, iar în timp se pot forma cheaguri de sânge, care pot duce la apariţia unor micronoduli.
Totodată, medicii sfătuiesc femeile să folosească sutienul numai la ocazii, pentru că acesta creează dependenţă, iar atunci când sânii sunt eliberaţi pot apărea dureri în zona pieptului. Ginecologii avertizează că sutienul este doar un accesoriu vestimentar şi aşa ar trebui tratat. Deşi se spune că fetele care poartă sutien de la vârste fragede se vor trezi cu nişte sâni lăsaţi şi deformaţi, specialiştii susţin că nu este adevărat. „Sutienul sau bustiera nu face minuni asupra dezvoltării unui mamelon. Un astfel de accesoriu nu micşorează şi nici nu măreşte, cu atât mai mult nu determină lăsarea sânului.
Nu există o vârstă adecvată de la care o femeie să înceapă să folosească această lenjerie. Totul depinde de dezvoltarea fiecărui organism în parte. Există unele persoane ale căror glande mamare la vârsta de zece ani ar putea necesita folosirea sutienului sau a bustierei, aşa cum există şi persoane care nu au cu ce să umple un astfel de accesoriu”, a precizat doctorul ginecolog Gabriel Lemnete. Medicii afirmă că sânul se lasă de la natură şi rareori din cauza factorilor externi, cum ar fi implanturile. Totodată, după alăptare poate apărea acest efect, iar singurul vinovat este proaspăta mămică pentru că nu a avut grijă de corpul ei în timpul sarcinii şi cu atât mai mult în timpul alăptării. Gravidele şi lăuzele trebuie să îşi maseze sânii de două ori pe zi, pentru a preveni lăsarea acestora.
Sânul îşi poate pierde din fermitate odată cu intrarea la menopauză, spun specialiştii. „În această perioadă elasticitatea corpului dispare, dar lăsarea sânului în aceste circumstanţe nu este foarte vizibilă, pentru că majoritatea femeilor se îngraşă. Pielea lăsată se umple cu grăsime şi astfel efectul nu mai este aşa de vizibil. De asemenea, curele de slăbire bruşte produc lăsarea sânilor, dar şi a pielii în mai multe zone ale corpului, cum ar fi şi antebraţele. Sportul întăreşte musculatura pieptului, în nici un caz nu determină lăsarea lor”, precizează prof.dr. Constantin Dumitrache, de la Institutul Parhon.
Dormitul pe burtă nu împiedică dezvoltarea normală a glandelor mamare
Se spune că femeile care dorm pe burtă au sânii mici, iar cele care dorm pe spate sunt cele dotate, însă doctorii contrazic şi acest mit, susţinând că singura vinovată de acest fenomen este mama natură, iar astfel de metode nu vor da niciodată rezultate. „Mărimea sânului unei femei are implicaţie genetică, ereditară. Un sân îşi poate modifica mărimea numai în urma unor tratamente cu diverşi hormoni şi prin intervenţie chirurgicală. Mai mult, încercările disperate ale anumitor persoane de a-şi micşora sânii prin metode de strivire nu fac nimic altceva decât de a-şi provoca diverse traumatisme”, avertizează doctorul Constantin Dumitrache. Acesta spune că aplatizarea pieptului nu are acelaşi efect ca şi metoda folosită de chinezoaice pentru a avea numărul 35 la picior. Această metodă produce dureri, chiar şi atunci când sânul este eliberat pentru câteva zeci de minute.
Medicii afirmă că sutienele cu push-up, cele menite să ridice foarte mult sânii, produc, de asemenea, traume asupra pieptului, care se vor vedea în timp.