Noile etichete ale cremelor pentru protecţie solară conţin informaţii mult mai clare pentru populaţie, informează un comunicat al Comisiei Europene. Astfel, alături de factorul de protecţie solară (FPS), pe eticheta cremei apar termeni strandardizaţi precum precum protecție „scăzută”, „medie”, „ridicată” și „foarte ridicată”, pentru a înlesni orientarea la alegerea produsului de protecție solară corespunzător.
Sistemul de etichetare îmbunătăţit are inclusiv un nou logo sau un semn distinctiv UVA pe produse și interzice termeni care induc în eroare, cum ar fi „ecran solar total” sau „protecție totală”, specialiştii CE spunând că nici un produs de protecție solară nu poate asigura o protecție absolută împotriva radiațiilor UV.
„O protecție insuficientă împotriva soarelui duce la apariția unor riscuri de sănătate grave, cum ar fi cancerul de piele. Cetățenii UE trebuie să cunoască pe deplin utilizarea și efectele produselor de protecție solară pentru a putea alege în cunoștință de cauză”, declară comisarul european pentru sănătate, Androulla Vassiliou.
Potrivit recomandărilor CE, noul sistem de etichetare înştiinţează asupra faptului că, în timp ce radiațiile UVB cauzează arsuri solare, radiațiile UVA cauzează îmbătrânirea prematură a pielii și dereglări ale sistemului imunitar uman. Ambele tipuri de radiații cresc riscul apariției cancerului de piele, iar factorul de protecție solară se referă numai la nivelul echivalent de arsură (radiație UVB), nu și la efectele similare ale radiației UVA.
„Produsele de protecție solară care asigură protecție numai împotriva radiațiilor UVB pot da un sentiment fals de siguranță, întrucât acestea permit radiațiilor periculoase UVA să ajungă la piele”, se mai arată în comunicat.
Care este cantitatea optimă de cremă pe care trebuie s-o aplicăm
Produsele de protecţie solară trebuie aplicate în cantităţi suficiente. Aplicarea corectă a cremei este la fel de importantă ca şi alegerea produsului în sine. Astfel, pentru a atinge nivelul de protecţie indicat de „factorul de protecţie solară”, trebuie aplicată o cantitate de aproximativ 36 de grame (6 linguriţe pline) de cremă de protecţie solară pe corpul unei persoane adulte.
Pentru a se păstra gradul de protecţie preconizat, această cantitate trebuie aplicată din nou după ce ieşiţi din apă sau după ce vă ştergeţi cu prosopul. Specialiştii atrag atenţia încă o dată asupra perioadei de timp în care facem expunerea la soare. Astfel, ei ne recomandă să evităm expunerile excesive la soare la orele de vârf, de obicei între 11 și 15, iar în cazul în care nu este posibil să ne adăpostim de soare, să ne acoperim cu pălării.