Locale Altele
Vineri, 14 Iunie 2024
Vin, 14 Iun 2024
LocaleSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateViaţă sănătoasăSfatul mediculuiDietaLifestyleGalerie FotoParty Foto
Cum se pot trata dependenţii de alcool
Evenimentul Zilei  - Luni, 14 Septembrie 2009
Medicamentele şi psihoterapia sunt soluţiile care dau cu adevărat rezultate în vindecarea de această boală.

Alcoolismul este o boală care se tratează la psihiatru. Dintre „cheflii”, unii ajung dependenţi, cu tulburări de comportament. Medici spun că persoanele care refuză să-şi recunoască problemele cu alcoolul nu fac decât să-şi întârzie recuperarea.

„Nu există un tratament care să-i scape de alcoolism, dacă nu conştientizează că au nevoie de ajutor”, spune psihiatrul Eugen Hriscu, de la Clinica Psy- Motion din Bucureşti. Situaţia devine complicată când apar halucinaţii, stări de inconştienţă sau violenţe.

„Ne era frică de el”
 
I.T. (28 de ani) povesteşte cum au început problemele cu alcoolul ale tatălui ei. „L-a stricat anturajul. Spunea că bea ca să se relaxeze. Cu timpul, problema s-a agravat. Şi-a pierdut serviciul, mama a divorţat de el. Avea halucinaţii, vedea scene violente, ne era frică de el. N-a reuşit să învingă boala nici după mai multe tratamente”, povesteşte ea.

Alcoolismul poate fi însă învins dacă pacienţii ajung la medic când boala nu este prea avansată.

Unii alcoolici primesc un imbold să se lase de băut atunci când conştientizează că le fac rău celor dragi. Dacă însă au devenit dependenţi de alcool, voinţa lor de a se lăsa nu mai este suficientă. „Dependenţa de alcool nu poate fi tratată doar cu o voinţă de fier, deoarece băuturile afectează controlul
dorinţei de a le consuma”, explică psihiatrul Eugen Hriscu.

Medicamente care scad pofta
 
Rudele sau prietenii încercă de multe ori să-i ajute pe bolnavi, fără ştirea lor, punându-le medicamente antialcool în mâncare sau băutură. Se dovedesc ineficiente pe termen lung, dar şi foarte periculoase, putând cauza chiar moartea. Eliberate pe reţetă, pot avea efecte benefice asupra pacientului, scăzând pofta pentru alcool şi rezolvând stări psihice problematice, ca anxietatea, depresia, insomnia.

Pentru a exista rezultate bune, în primul rând, trebuie ales tip de tratament (dezalcoolizare, reabilitare, consiliere psihologică, psihoterapia alcoolismului). După ce această decizie a fost luată, urmează tratamentul propriu-zis, apoi este rândul recuperării.

Sprijin din partea familiei

„În etapa de post-tratament se recomandă continuarea recuperării prin frecventarea unor grupuri de
suport
pentru alcoolici şi familiile lor”, a ţinut să precizeze psihiatrul Eugen Hriscu.

O persoană bolnavă se poate vindeca mai repede dacă are sprijin din partea familiei. Dacă nu convingeţi un dependent să meargă la doctor, mergeţi dumneavoastră întâi la un specialist pentru un sfat personalizat. Ulterior, puteţi merge împreună cu persoana care are nevoie de ajutor.
 
Studiile arată că şansele de vindecare sunt de 30% pentru oricare dintre cele trei metode de tratament: terapie la doctor, medicamente sau şedinte de grup. Combinarea metodelor oferă mai multe şanse de reuşită.

Problemele cu alcoolul nu se rezolvă apelând doar la detoxifiere, deoarece pot apărea recăderi. Pacienţii cu astfel de deviaţii au nevoie de tratamente psihologice, cel medical fiind „poarta de intrare spre vindecare”.

Pentru situaţii grave, puteţi apela la instituţii care se ocupă de astfel de cazuri.

Tags: alcoolism  boala  tratament  
24151 vizite
Distribuie pe
Duciuc emese
Și nu o pot duce ca. Nu vrea dar cumva trebuie sa fac sa o duc la tratament
2022-01-15 15:43:27
Duciuc emese
Buna ziua as dori sa intreb cat cost un tratament pe 3 luni pentru mama mea ca tare mult bea si vreau sa se lase cumva cat costa un tratament?
2022-01-15 15:39:59
Radu Ovidiu
Buna seara, ma numesc Radu Ovidiu, si as avea nevoie de ajutor in legatura cu alcoolul.
2021-12-11 20:41:53
Cozmaclaudia
Centru de dezalcolizare aproape de Satu-Mare costul tratamentului.Multumesc
2021-03-02 21:53:53