Locale Altele
Joi, 13 Iunie 2024
Joi, 13 Iun 2024
LocaleSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateViaţă sănătoasăSfatul mediculuiDietaLifestyleGalerie FotoParty Foto
Cum te poţi îmbolnăvi de pe internet
Gândul  - Luni, 30 Noiembrie 2009

Accesul rapid şi foarte uşor pe internet la informaţiile din domeniul medical ne pot face să devenim ipohondri şi să trăim cu frica permanentă că suferim de unele dintre cele mai cumplite boli, avertizează medicii citaţi de ediţia on-line a cotidianului Telegraph.

Astfel, cercetătorii au ajuns să vorbească acum de un nou sindrom, şi anume "cyperhondria".

Medicii susţin că uşurinţa cu care pot fi găsite pe internet tot felul de informaţii medicale nu este tocmai în beneficiul celor interesaţi de astfel de subiecte.

Deşi unele recomandări medicale îi pot ajuta pe oameni să se ferească de anumite afecţiuni sau să se prezinte la medic pentru diverse analize, rezultatele aflate pot duce, adesea, la temeri nefondate în rândul utilizatorilor. Astfel, internetul ne face să devenim ipohondri, concluzionează specialiştii.

Motivul principal este faptul că, mulţi dintre noi, imediat cum simt cel mai mic disconfort, nu se duc la medic, ci încep să căute informaţii pe internet şi să se diagnosticheze singuri, închipuindu-şi că suferă de toate bolile despre care au găsit informaţii. În acest caz, atenţionează medicii, riscurile pentru sănătatea sunt enorme. Multe persoane încep să ia medicamente după ureche sau, şi mai grav, ajung să desconsidere diagnosticul pus de doctor.

Pastilele achiziţionate on-line, risc pentru sănătate

Un alt avertisment foarte important este cel referitor la procurarea pastilelor. Farmaciile on-line au răsărit repede şi nu sunt puţine la număr. De aceea, specialiştii atrag atenţia asupra calităţii medicamentelor achiziţionate de pe internet. Mai mult, autorităţile sanitare din întreaga lume au semnalat, în repetate rânduri, faptul că o majoritatea medicamentelor care se găsesc de vânzare în mediul virtual sunt contrafăcute şi nu respectă compoziţiile chimice legale. Mulţi dintre cei care aleg să-şi cumpere în acest mod pastilele sunt atraşi de preţul lor mai scăzut comparativ cu cel din farmacii.

Specialiştii nu neagă într-un totul ajutorul oferit de internet în ceea ce priveşte partea medicală. Site-urile de profil ne pot îndruma spre găsirea mai rapidă şi selectarea mai atentă a unor medici specialişti cărora alegem să ne adresăm. De asemenea, mai spun ei, sunt importante şi recomandările legate de un mod de viaţă sănătos.

Unele dintre site-urile care oferă informaţii din domeniul medicinei au fost concepute iniţial ca o resursă pentru profesioniştii din domeniul medical. Apoi, prin crearea unei comunităţi între personalul medical şi pacienţii virtuali care discutau subiecte de natură medicală şi aspecte referitoare la sănătate au început să apară recomandările oferite de medici.

Ulterior, au apărut enciclopediile on-line, sfaturile oferite de medici la prezentarea anumitor simptome descrise de pacienţi, pentru ca astăzi să circule de portalurile de profil ştiri de sănătate, cercetări de ultimă oră din acest domeniu realizate de specialişti sau furnizori de asistenţă medicală.

Tags: sanatate  internet  boli  
13633 vizite
Distribuie pe