Locale Altele
Joi, 11 August 2022
Joi, 11 Aug 2022
Operaţie la carotidă, în premieră la Spitalul Judeţean Satu Mare
Florin Răchitan  - Duminica, 2 Septembrie 2012

Profesorul dr. Galajda Zoltan de la Compartimentul de Chirurgie Vasculară a Spitalului Judeţean de Urgenţă Satu Mare a efectuat marţi prima operaţie la carotidă, cu o tehnică specială, salvând, practic, viaţa unui pacient de 65 de ani care risca să facă un accident vascular cerebral.

 

Medicul chirurg a convocat vineri o conferinţă de presă pentru a-l prezenta pe pacient, care la două zile după operaţie poate să părăsească spitalul.

 

La conferinţa de presă au participat preşedintele şi vicepreşedinţii Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, respectiv Csehi Arpad şi Mircea Govor, precum şi managerul Spitalului Judeţean, Adrian Marc, şi directorul de îngrijiri medicale, Gabriela Opriş.

 

Profesorul Galajda a explicat mai pe înţelesul tuturor tehnica prin care a efectuat această intervenţie chirurgicală complicată, o combinaţie între metoda eversiunii pe baza anesteziei parţiale, care permite pacientului să răspundă şi să reacţioneze la indicaţiile medicului în timpul operaţiei.

 

Pentru a ilustra mai bine etapele operaţiei, Galajda Zoltan a arătat ziariştilor jucăria pe care pacientul trebuia să o strângă în pumni la intervale regulate, pe baza unei numărători în limba sa maternă, pentru a semnala medicului dacă i-a fost afectat sau nu sistemul nervos, carotida fiind vasul de sânge ce asigură transportul sângelui spre celulele creierului.

 

Operaţia a fost un succes, iar pacientul, Csiki Francisc din Oradea, se simte bine şi la sfârşitul acestei săptămâni va fi externat. El le-a declarat reporterilor că a auzit de „minunile” pe care le face profesorul Galajda Zoltan în chirurgia vasculară şi l-a căutat iniţial la clinica din Debrecen, unde a activat până această vară, iar de acolo a fost îndrumat la spitalul din Satu Mare.

 

Preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, l-a felicitat pe dr. Galajda Zoltan pentru această nouă premieră în medicina sătmăreană, subliniind faptul că aceasta constituie un nou pas spre înfiinţarea unui Institut al Inimii la Satu Mare. El a afirmat că ideea este mai veche, dar în cursul acestei săptămâni a devenit şi mai hotărât în realizarea acestui scop, după ce şi-a pierdut un prieten din cauza imposibilităţii de a efectua la Satu Mare o intervenţie chirurgicală complicată, din cauza lipsei dotărilor necesare.

 

„Trebuie să avem toate specialităţile medicale necesare la Spitalul Judeţean, pentru a asigura sătmărenilor toate serviciile vitale, să nu mai trimitem muribunzi cu SMURD-ul la Cluj” – a declarat Adrian Ştef.

5038 vizite
Distribuie pe