Suplimentul oaselor tari
Consumul de vitamina D încă din primele săptămâni de viaţă ajută organismul să asimileze calciul. În lipsa ei, pot apărea fracturi.
Jumătate din populaţia globului suferă de un deficit de vitamina D din cauza alimentaţiei sărace în peşte, gălbenuş de ou sau ficat, dar şi pentru că se expune prea puţin la soare. În lipsa vitaminei D, organismul nu poate absorbi calciul, mineral esenţial pentru sănătatea oaselor, favorizând apariţia osteoporozei şi a fracturilor. Peste 85% dintre cei care suferă de osteoporoză au deficit de vitamina D.
Mâncaţi peşte, ficat şi ouă
Vitamina D ajută organismul să absoarbă calciul şi să-l depoziteze la nivelul scheletului. „Vitamina D asigură creşterea şi menţinerea integrităţii oaselor, şi acestea se realizează, în principal, prin favorizarea absorbţiei de calciu şi a acumulării acestuia în mineralul osos. În lipsa vitaminei D, copiii suferă de rahitism, iar adulţii, de o boală osoasă înrudită, care este osteomalacia, ambele fiind în ultimă instanţă caracterizate prin mineralizarea deficitară a ţesutului osos“, explică prof. dr. Horaţiu Boloşiu, medic primar reumatolog, preşedintele Societăţii Române de Reumatologie. În plus, vitamina D controlează concentraţia de calciu din sânge, depunerea sau pierderea lui din oase. Vitamina D este esenţială şi pentru sănătatea muşchilor, a glandelor endocrine şi a sistemului nervos. În plus, aceasta combate inflamaţiile. Medicii atrag atenţia că jumătate din populaţia globului suferă de un deficit de vitamina D, din cauza alimentaţiei, dar şi pentru că nu se expune suficient de mult timp la soare.
„Alimentele bogate în vitamina D, precum peştele gras, uleiul de peşte, gălbenuşul de ou sau ficatul, nu fac parte din regimul alimentar al majorităţii oamenilor, pentru că unii nu şi le pot permite, iar alţii le evită, de exemplu odată cu eliminarea grăsimilor din dietele restrictive utilizate de obezi sau cei care suferă de hipercolesterolemie“, atrage atenţia Horaţiu Boloşiu. Dacă nu puteţi sta la soare, luaţi suplimente cu vitamina D.
O fractură la 30 de secunde
Carenţele de vitamina D determină pierderea de calciu din oase, favorizând apariţia osteoporozei şi a fracturilor. O femeie din trei şi un bărbat din cinci cu vârsta de peste 50 ani suferă de osteoporoză. În UE, la fiecare 30 de secunde o persoană suferă o fractură din cauza bolii. Fracturile de şold sunt printre cele mai severe complicaţii care apar din cauza osteoporozei.
„În această situaţie, riscul de deces este de 20%, adică 1 la fiecare 5 cazuri. Mulţi pacienţi au nevoie de o intervenţie chirurgicală pentru tratamentul fracturii de şold, şi dintre aceştia numai o treime îşi vor recăpăta funcţia normală“, afirmă reumatologul Cătălin Codreanu, vicepreşedintele Societăţii Române de Reumatologie.
PENTRU COPII
Administrarea vitaminei D previne rahitismul
La copii, vitamina D trebuie dată din prima săptămână de viaţă. „Până la vârsta de 1 an şi jumătate-2 ani, vitamina D trebuie dată continuu, iar după aceea, de la 1 septembrie şi până pe 30 aprilie, până la vârsta de 15-16 ani. Doza zilnică este de 500-1.200 de unităţi pe zi. Bruneţii sau cei care stau mai puţin la soare trebuie să ajungă la limita superioară a dozei“, explică Rodica Nanu, pediatru la Medicover.
Dozele nu trebuie depăşite, deoarece pot apărea probleme la rinichi sau intoxicaţii. De la vârsta de şapte luni, copiii pot consuma gălbenuş de ou de două-trei ori pe săptămână, iar de la nouă luni, pot mânca peşte. Ficatul nu este recomandat copiilor sub 2 ani.
Tags: peste oase supliment 2402 vizite
Distribuie pe