Locale Altele
Marti, 3 August 2021
Marti, 3 Aug 2021
Românii vor să slăbească mult şi repede
Evenimentul Zilei  - Luni, 30 Martie 2009
În Occident, persoanele cu probleme de greutate au început să renunţe la dietele-fulger şi se orientează către obiceiuri sănătoase.

Americanii renunţă la diete
şi preferă să mănânce sănătos, după ce au trecut mai bine de zece ani de obsesii legate de regimuri de slăbit, arată un studiu realizat de firma NPD din SUA, pe un eşantion de 5.000 de persoane.

În schimb, românii continuă să meargă la nutriţionist pentru a cere diete-fulger, cu ajutorul cărora să slăbească mult şi repede. Medicii români specialişi în
boli
de nutriţie şi diabet se plâng că pacienţii nu sunt interesaţi să îşi schimbe stilul de viaţă, depun eforturi minime pentru a pierde din greutate şi sunt mai încântaţi de pastile pentru slăbit decât de o hrană sănătoasă.

Mâncaţi divers ca să vă săturaţi repede

Specialiştii americani au demonstrat că oamenii pot slăbi şi fără regim. Pentru a scăpa de kilogramele în plus este suficientă o alimentaţie raţională şi diversificată.

„Nu trebuie să vă abţineţi de la mâncare. Aceasta vă face rău doar în cantităţi exagerate”, explică Jeanni Gazzaniga Moloo, purtătorul de cuvânt al Asociaţiei Dietetice Americane (ADA). Medicii spun că nu s-a inventat încă dieta care să dea roade la toată lumea, aşa că oamenii graşi ar putea încerca să slăbească doar renunţând la grăsimi şi mizând pe fructe, legume, carne slabă. Aşa organismul poate pierde până la 20% din greutate.

Un alt sfat pe care vi-l dau nutriţioniştii este să combinaţi diferite gusturi şi arome, pentru că astfel veţi crea senzaţia unor mese copioase. „Multe persoane nu suportă să mănânce fără sare. Soluţia este să folosească mai multe condimente”, spune nutriţionistul Corina Zugravu, lector universitar la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti.

Totodată, dacă mâncaţi divers, veţi avea un grad de satisfacţie mai mare. La mesele de prânz, de exemplu, mâncaţi o porţie mică de supă, gustaţi două-trei linguri din felul doi, iar salata să nu vă lipsească. La sfârşit vă puteţi delecta cu ceva dulce: o pătrăţică de cicolată, un sfert de clătită, un cub mic dintr-o amandină.
 
Învăţaţi să savuraţi hrana

Spre deosebire de alte popoare, românii nu ştiu să savureze mâncarea. Ei mănâncă mult, prost şi pe fugă, sunt de părere nutriţioniştii. „Mâncatul pe fugă îngraşă. Chiar dacă oamenii sunt stresaţi, ar trebui să se concentreze atunci când mănâncă”, este de părere nutriţionistul.

Cei care nu reuşesc să savureze mâncarea nu îi vor da creierului timp suficient să primească „semnalul plăcerii”. Studiile arată că persoanele care stau jos în timp ce mănâncă se satură cu o cantitate mai mică decât cei care au şi alte activităţi. „Pentru a mai echilibra alimentaţia, i-aş sfătui pe oameni să mănânce mai puţin, mai divers şi mai încet”, recomandă
medicul
.
Tags: slabire  rapida  cura  
1951 vizite
Distribuie pe