Nutriţioniştii arag atenţia asupra dietei, deoarece aceasta joacă un rol important în apariţia diferitelor afecţiuni cardiace.
Specialistul britanic Nell Nelson spune că sunt anumite alimente care reduc riscul bolilor de inimă, precum preparatele bogate în omega 3 sau cele bogate în vitamina C.
Astfel, medicii nutriţionişti recomandă o alimentaţie nu prea bogată în colesterol, pentru că acesta, în exces, se depune în pereţii vaselor de sânge care hrănesc organele interne, printre care inima şi creierul. Odată depus, se formează depozitele dure, care scad elasticitatea vaselor, acestea devenind rigide.
Mai mult, circulaţia sângelui este îngreunată şi poate duce la formarea unui cheag care blochează arterele care duc sângele spre inimă. Astfel apare infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral.
Organismul are nevoie de grăsimi, dar doar cele „bune” sunt benefice. Nucile, seminţele, alune, dar nu cele prăjite, uleiul de măsline, avocado, somonul, macroul şi heringul sunt alimentele care conţin grăsimi „bune”. Mai mult, acest tip de grăsimi nu distrug terminaţiilor nervoase şi scad tensiunea arterială.
Fructele şi legumele bogate nu numai în vitamina C ajută la o mai bună circulaţie a sângelui. În acelaşi timp, vitamina E are şi ea un rol benefic pentru a diminua riscul bolilor de inimă, pentru că limitează producerea de colesterol, controlează eliminarea apei din organism, întăreşte şi protejează inima şi arterele împotriva instalării aterosclerozei. De asemenea, vitamina îmbunătăţeşte circulaţia sanguină şi scade riscul instalărilor ischemiilor cardiace.