Locale Altele
Marti, 10 Septembrie 2024
Marti, 10 Sept 2024
LocaleSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateViaţă sănătoasăSfatul mediculuiDietaLifestyleGalerie FotoParty Foto
Alimentele care luptă cu cancerul
Evenimentul Zilei  - Miercuri, 22 Aprilie 2009
Organismul uman trece zilnic prin diferite încercări, nu numai din cauza stresului sau a predispoziţiei genetice, ci mai ales din pricina unei alimentaţii necorespunzătoare.

„Mănâncă toate legumele din farfurie! Îţi fac bine!" - cu siguranţă aţi mai auzit acest îndemn, care este întru totul adevărat. Consumul de broccoli, citricele, ceapa şi soia pot proteja împotriva cancerului, nu numai datorită nutrienţilor pe care îi conţin, ci şi pentru substanţele biochimice care se află în aceste alimente.

Ele poartă denumirea de "fitochimicale", iar, timp de 20 de ani, cercetătorii au constatat că persoanele care consumă cantităţi mai mari de legume verzi şi fructe sunt mai puţin predispuse la cancer. Astfel, o dietă bogată în legume care conţin fibre, substanţe antioxidante şi fitochimicale  protejează organismul împotriva cancerului. 

Medicii spun că aceste substanţe blochează sau încetinesc activitatea compuşilor care produc  cancerul. Procesul de cancerizare îşi face apariţia la nivel celular, printr-o singură celulă canceroasă, care are capacitatea de a se divide, ducând la apariţia tumorilor.

"Nu putem dovedi încă faptul că fructele şi legumele sunt în totalitate responsabile pentru  efectele favorabile în protecţia anti-cancer, dar ştim cu siguranţă că ele joacă un rol important în lupta cu această necruţătoare boală", a declarat Anita Romaniw, cercetător în cadrul Univestităţii British Columbia. 

Oamenii de ştiinţă au efectuat mai multe teste asupra animalelor, cărora le-au dat să consume legume şi fructe, înainte de a le expune agenţilor cancerigeni. Astfel, s-a observat că situaţiile în care animalele supuse testului au dezvoltat vreo formă de cancer au fost foarte puţine.  În ciuda rezultatelor favorabile, medicii sunt nemulţumiţi că încă nu au fost efectuate studii de o asemenea amploare şi asupra oamenilor.

Cere sunt cele mai recomandate alimentele în lupta împotriva cancerului?

1. Carnea de peşte  - este bogată în Omega3 şi Omega6, acizi cu numeroase beneficii pentru sănătate. Scad nivelul colesterolului, previn trombozele, stimulează imunitatea, reduc riscul apariţiei unor tumori canceroase precum cele mamare, cancerul de colon sau leucemia. Peştele trebuie consumat cel puţin o dată pe săptămână.

2. Usturoiul, ceapa, prazul şi arpagicul – ajută la eliminarea rapidă din organism a agenţilor cancerigeni.

3. Broccoli, varza de Bruxelles, conopida, napii – pot
bloca

acţiunea agenţilor cancerigeni asupra structurii celulare, datorită capacităţii de a stimula anumite enzime din organism. S-a demonstrat ştiinţific că broccoli conţine vitamine şi minerale care pot încetini evoluţia şi instalarea celulelor cancerigene cu până la 45%.

4. Citrice, struguri şi fructele de pădure – previn instalarea cancerului  în organism. Aceste fructe conţin şi antioxidanţi care protejează celulele. Un studiu a arătat că murele şi căpşunele conţin un acid care protejează organismul împotriva cancerului la sân.

5. Soia şi fasolea uscată – previn dezvoltarea tumorilor canceroase.

6. Cerealele - au puterea de a stabiliza nivelul estrogenului din corp, precum şi al insulinei, doi hormoni ce au o strânsă legătură cu declanşarea cancerului. Ele sunt esenţiale pentru reglarea tranzitului intestinal, datorită conţinutului bogat de fibre. Astfel, riscul instalării cancerului de
colon
este mult mai scăzut.

Cum e mai bine, crud sau gătit?

În ceea ce priveşte conţinutul de fitochimicale, nu are nicio importanţă dacă aceste alimente care luptă cu cancerul sunt consumate din conserve, congelate sau sub formă de suc. Totuşi, se consideră că atunci când sunt mâncate crude sau gătite în abur, legumele furnizează un maxim de nutrienţi.

Pot fi găsite fitochimicalele sub formă de medicamente?

„Încă nu, poate în aproximativ 10 ani. Faptul că anumiţi compuşi izolaţi se găsesc în medicamente nu se poate considera că furnizează echivalentul a sute de beneficii oferite de planta în sine”, spun specialiştii de la Columbia University.

Oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că principalul nostru aliat în prevenirea cancerului este propriul sistem imunitar, de care putem avea grijă numai printr-o alimentaţie sănătoasă şi un regim de viaţă echilibrat.

Tags: alimente  contra  cancer  
2259 vizite
Distribuie pe