Coeficientul de inteligenţă al copiilor care sunt alăptaţi exclusiv, timp de şase luni, creşte cu aproape opt puncte comparativ cu cel al bebeluşilor care sunt hrăniţi şi cu alte produse precum ceai, apă sau suplimente alimentare, potrivit studiului Probit, lansat de UNICEF.
În cadrul studiului, beneficiile alăptării au fost analizate din trei perspective, din punctul de vedere al copilului, al mamei şi al societăţii.
Specialiştii spun că bebeluşii care sunt hrăniţi doar cu lapte timp de trei luni adaugă trei puncte la IQ, dar o alăptare exclusivă timp de şase luni duce la creşterea IQ cu 6 - 8 puncte.
„La prima vedere poate părea puţin, dar această creştere poate fi esenţială atât pentru copil, cât şi pentru mamă şi societate.
Pe de altă parte, adversarii alăptării dau exemple de persoane inteligente, bine adaptate social, care nu au fost alăptate, argumentând că IQ-ul ţine şi de genetică şi de educaţie, ceea ce este perfect adevărat”, spune prof. dr. Michael Kramer, coordonatorul studiului.
Specialistul completează că un copil cu o moştenire genetică nu tocmai favorabilă, care creşte într-un mediu neprielnic învăţării, poate beneficia enorm de cele 6-8 puncte. „Pentru el, aceste puncte pot reprezenta diferenţa dintre un intelect normal şi unul deficitar. La celălalt pol, o creştere de 6-8 puncte în IQ poate propulsa un copil din categoria de intelect mediu în categoria de intelect superior”, adaugă prof. dr. Kramer.
Concluziile studiului arată că una dintre căile de a ameliora anemia sugarului este alăptarea, deoarece fierul din laptele matern, deşi în cantitate mai mică decât în substituenţi, se absoarbe mai bine.