Locale Altele
Marti, 10 Septembrie 2024
Marti, 10 Sept 2024
LocaleSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateViaţă sănătoasăSfatul mediculuiDietaLifestyleGalerie FotoParty Foto
Fructe şi legume pe post de parasolar
Gândul  - Luni, 3 August 2009

Pepenele, fructele de pădure şi ardeiul iute sunt câteva dintre cele mai „fierbinţi” alimente care reuşesc să ne răcorească în zilele caniculare.

Medicii spun că este normal şi benefic pentru organism să consumăm mai multe lichide, fructe şi legume proaspete pe timpul verii, pentru că, pe măsură ce temperatura creşte, organismul transpiră din abundenţă, pierzând astfel mai multe lichide şi minerale precum sodiu, potasiu sau magneziu.

„Nu numai că aceste alimente înlocuiesc lichidele şi mineralele care se pierd odată cu procesul de transpiraţie, dar fructele şi legumele conţin oxidanţi care ne protejează organismul de potenţialele efecte negative ale expunerii la soare”, spune dr. Luigi Gratton, vicepreşedinte pe probleme medicale şi de nutriţie în cadrul unei companii producătoare de produse nutritive şi, totodată, medicul care este responsabil cu nutriţia şi alimentaţia echipei de fotbal L.A. Galaxy, la care joacă şi David Beckham.

Specialiştii susţin că pepenele constituie o sursă importantă de potasiu, însă pepenele galben este aproape de trei ori mai bogat în potasiu decât cel verde. În plus, culoarea galben-portocalie a acestui fruct este dată de conţinutul de beta-caroten, care este şi un puternic antioxidant. Fructele de pădure, dulci şi răcoroase, sunt o adevărată sursă de vitamina C. Medicii spun că ele au nişte compuşi similari cu aspirina, care au rolul de a reduce inflamaţiile, şi care pot ajuta astfel la regenerarea celulelor pielii arse soare.

O porţie de afine valorează cât trei – patru casete cu vitamine, cu specificaţia că vitaminele A, E, F, PP şi complexul de vitamine B (B1 şi B2) conţinute de afine sunt mult mai uşor de asimilat de organimul uman, deoarece sunt în formulă naturală. În plus, medicii nutriţionişti recomandă pentru rehidratare un ceai cald din fructe de pădure.

Deşi nu ne-am fi gândit la ei pe timpul verii, ardeii iuţi sunt şi ei recomandaţi de nutriţionişti. „Încărcaţi” cu vitamina C, ardeii stimulează transpiraţia care, evaporându-se pe piele, dă o senzaţie de răcoare. Dacă nu vă plac ardeii iuţi, acelaşi efect îl au şi usturoiul sau ghimbirul.

Spanacul protejează ochii de expunerea la soare

Medicii spun că transpiraţia abundentă a organismului este principala cauză a apariţiei stării de oboseală şi apatie, frecvent întâlnită în zilele toride. „Numai consumând lichidele potrivite şi cât mai multe fructe şi legume proaspete putem lupta cu adevărat împotriva căldurii”, adaugă dr. Gratton, care este şi membru în Programul de analiză a obezităţii derulat de Centrul pentru nutriţie umană din cadrul Universităţii din Los Angeles (UCLA).

Spanacul şi băuturile pentru sportivi sunt alte alimente care, potrivit specialiştilor, ajută organismul să menţină o temperatură normală chiar şi în zile excesiv de calde. La spanac, culoarea verde este dată de conţinutul de luteină – un antioxidant care protejează pielea şi ochii de expunerea la soare.

La rândul lor, frunzele de spanac conţin multă apă şi sunt o sursă excelentă de magneziu, element care ne asigură buna dispoziţie. Nu în ultimul rând, apa plată este esenţială pe timp de vară, dar pentru persoanele care fac sport în condiţii de caniculă sau umezeală, băuturile energizante sunt mai indicate pentru organism decât celelalte. Acestea, susţin medicii, înlocuiesc minerale importante şi sunt create special pentru a stimula absorbţia de lichide.

Tags: fructe  legume  parasolar  
3450 vizite
Distribuie pe