Locale Altele
Marti, 10 Septembrie 2024
Marti, 10 Sept 2024
LocaleSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateViaţă sănătoasăSfatul mediculuiDietaLifestyleGalerie FotoParty Foto
Cum să reduci colesterolul din alimentaţie
Gândul  - Marti, 11 Noiembrie 2008

Nivelul de colesterol poate fi controlat prin dietă, susţin nutriţioniştii. Po­trivit cardiologilor americani, un om care suferă de o afecţiune a inimii, a aparatului circulator sau de diabet nu poate consuma mai mult de 200 mg pe zi, iar o persoană sănătoasă nu trebuie să depăşească 300 mg de colesterol pe zi.

Pentru a ţine sub control colesterolul, specialiştii recomandă o alimentaţie bazată pe conţinutul de colesterol al alimentelor, dar și mult sport asociat cu suplimente alimentare și formare.

Astfel, 100 g rinichi de vită conţine 375 mg de colesterol, 100g ficat de vită are 300 mg colesterol, 100 g tort conţine 260 mg colesterol, 100 g unt are 250 mg, iar un ou fiert are 225 mg de colesterol. Alimente cu un conţinut mai scăzut de colesterol sunt: 100 g friptură de vacă şi 100 g carne de miel – 70 mg, 100 g carne de pasăre – 60 mg, 100g îngheţată – 45 mg, 30 g brânză grasă - 27 mg şi 30 g caşcaval - 19 mg. Totodată, nutriţioniştii spun că legumele, fructele, cerealele, verdeţurile, nucile şi uleiurile vegetale nu conţin colesterol. Specialiştii menţionează că dieta este în strânsă legătură cu viaţa activă a unei persoane.

Astfel, dacă oamenii nu duc o viaţă sedentară şi fac foarte multă mişcare, pot consuma, fără probleme, cantităţi mai mari de alimente care conţin colesterol. „Colesterolul se depune pe vasele de sânge care se îngroaşă, fapt care duce la apariţia aterosclerozei, iar aceasta este un factor determinant al bolilor cardiovasculare”, precizează prof.dr.Cristian Vlădescu.

Toate organele interne ale animalelor, - alimente „grele”

Specialiştii în nutriţie atrag atenţia că toate organele interne ale animalelor conţin foarte mult colesterol. „Trebuie spus totuşi că existenţa colesterolului în organism este absolut necesară. O treime din colesterolul care se găseşte în corpul uman este luată din alimente, iar restul este produs de ficat. Iar dacă ficatul este bolnav şi produce prea mult colesterol, degeaba mănânci alimente care nu conţin această substanţă.

Tocmai de aceea este bine ca atunci când facem analize pentru depistarea nivelului de colesterol din organism să solicităm şi analize pentru măsurarea colesterolului din ficat. Oricum, cel mai bine este să mâncăm dimineaţa alimente care au un conţinut ridicat de colesterol, pentru că, până seara, există timp în care să se poată produce digestia absolută. Sfecla roşie este un aliment de excepţie, pentru că scade colesterolul rău şi ajută la creşterea colesterolului bun. Totodată, fructele şi legumele crude favorizează scăderea colesterolului”, precizează prof.dr. nutriţionist Gheorghe Mencinicopschi.

Tags: colesterol  alimente  sanatate  
7607 vizite
Distribuie pe